Ovo morate pogledati: Top 20 serija za studente

Donosimo vam 20 prijedloga serija za studente koje imaju dobru ocjenu na IMBD-u. Da li ste gledali neku od njih?


IMBD je najveća baza podataka na internetu koja sadrži mnogo podataka o filmovima, filmskim glumcima, redateljima, scenaristima, producentima, ali i o televizijskim voditeljima, serijama i emisijama. Prema toj bazi, možete provjeriti kakve ocjene imaju serije i na osnovu toga tražiti neku prikladnu vašem ukusu. Mi smo se potrudili da izdvojimo neke koje bi bile idealne za studente.

Advertisements

Game of Thrones (9.4)

Igra prijestolja (eng. Game of Thrones) američka je fantastična dramska televizijska serija autora Davida Benioffa i D. B. Weissa. Radi se o adaptaciji književnog serijala Pjesma leda i vatre (objavljeno je pet romana) autora Georgea R. R. Martina čiji se prvi dio zove Igra prijestolja.

Seriju Igra prijestolja uglavnom se hvali zbog njezinog portreta tzv. “srednjevjekovnog realizma”. Autor George R. R. Martin želio je napisati priču koja više liči na povijesnu fikciju nego na modernu fantaziju, uz manji naglasak na magiju i čarobnjaštvo, a puno veći na bitke, političke intrige te likove vjerujući da bi magija u žanru epske fantazije trebala igrati tek sporednu ulogu.

Advertisements

White Collar (8.3)

White Collar (dosl. Bijeli okovratnici, bos. Zločinci u odijelima) je američka kriminalistička TV-serija koju je producirao Jeff Eastin, sa Timom DeKayom i Mattom Bomerom u glavnim ulogama.

Neal Caffrey, čuveni prevarant, lopov i krivotvoritelj uhapšen je nakon tri godine potrage koju je vodio specijalni FBI agent Peter Burke. Nakon što je otišao u zatvor na služenje četverogodišnje kazne, samo tri mjeseca prije isteka Caffrey bježi iz zatvora, tražeći svoju djevojku Kate. Međutim, Burke ga ponovo pronalazi i vraća ga u zatvor. Međutim, ovog puta Caffrey predlaže dogovor sa FBI, nudeći Burku pomoć pri hvatanju prevaranata i lopova sličnih njemu u zamjenu za djelimičnu slobodu. Burke prihvata dogovor i time započinje njihovo neobično prijateljstvo i saradnja.