Otvoren konkurs za stipendije Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Ministarstva.


Screenshot 1 2
Foto: Vlada RS

Stipendije se dodjeljuju za akademsku 2021/22. godinu, a studentima će biti dodijeljeno ukupno 1.065 stipendija.

Konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeliće se 650 stipendija, u kategoriji studenata deficitarnih zanimanja prvog ciklusa studija biće dodijeljeno 65 stipendija, u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija će se dodijeliti 335 stipendija, dok će se studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica dodijeliti 15 sipendija.

Stipendije se dodjeljuju 10 mjeseci, a mjesečni iznos stipendije je 200 KM i isplaćivaće se u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u 2021. godini dodijelili 1.000 studentskih stipendija, a u budžetu sredstva za te namjene iznosila su 2.000.000 KM. Realizacija isplata stipendija za 2021. godinu je u toku i okončaće se do kraja godine, a do oktobra 2021. godine isplaćeno je osam stipendija.

Konkursi će biti otvoreni do 22.11.2021. godine, a više pogledati ovdje.