Otvara se prva fekalna banka u Hrvatskoj: Donirati mogu i studenti – potpuno anonimno

Studenti u Hrvatskoj mogu donirati stolicu u Biobanku, a sve u cilju da pomognu drugim ljudima.


Foto: Mojfaks
Foto: Mojfaks

Iako je za laike ideja zbirke ljudskih fecesa možda zvuči čudno, s Medicinskog fakulteta u Rijeci pojašnjavu kako je ova biobanka temelj za daljnji razvoj i primjenu transplantiranja fekalne mikrobiote kao metode liječenja niza gastroenteroloških bolesti.

Jednostavnijim rječnikom, transplatacijom fekalne mikrobiote zdravog davaoca popravlja se zdravlje crijeva bolesnika, koje je većinom narušeno zbog pretjeranog uzimanja antibiotika.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zasigurno ste se barem jednom u životu susreli s davanjem uzorka stolice, terminima gastroskopija i kolonoskopija. I dok većina ljudi zazire od zadnja dva pojma, činjenica je da upravo ovakvi pregledi mogu spasiti nečiji život.

Postoji već nebrojeno mnogo statistika, posljednja od kojih datira u 2019. godinu, o tome da su Hrvati veliki potrošači antibiotika, tačnije, vrlo su visoko na ljestvici u usporedbi s prosjekom Europske unije. Pošto ih prema spomenutim istraživanjima uzimamo za svakojake upale, a ponekad čak i kad na zbilja ne trebaju, pogotovo u izvanbolničkom liječenju, često se dogodi da nam upravo antibiotici unište crijevnu floru.

Kako bi se smanjila količina bolesnika, barem po pitanju crijevnih bolesti, na službenim stranicama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objevljeno je da će se po prvi puta uspostaviti sustav zdravih dobrovoljnih davaoca, uključujući studente Medicinskog fakulteta te on kao takav predstavljao jedan od temeljnih preduvjeta za provedbu kvalitetnih translacijskih istraživanja.

Kako navode u svom priopćenju, uspostavom Biobanke osigurava se pristupačna i ekonomična opcija za pacijente kojima je potrebno liječenje transplantacijom fekalne mikrobiote uzimajući u obzir troškove povezane s probiranjem donora, laboratorijskom obradom fecesa te skladištenjem.

Transplantacija fekalne mikrobiote (TFM) ili prijenos fekalne mikrobiote oblik je liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizacija crijevne flore. Poremećaj crijevne flore primaoca najčešće je posljedica primjene antibiotika i uzrok je razvoju infekcije bakterijom Clostridium difficile (CD).

Također, uslijed pandemije bolesti COVID-19 događa se velik porast infekcija spomenutom bakterijom upravo zbog velike upotrebe antibiotika. Kako navode dalje u priopćenju, crijevna mikrobiota zbog svoje složenosti ima potencijala utjecati na druge fiziološke funkcije, poput metabolizma, imuniteta, pa čak i neurološkog razvoja.

Zanimljivo je spomenuti kako su trenutno u tijeku studije o primjeni TFM-a u cijelom nizu bolesti od debljine, pa sve do neuropshijatrijskih oboljena poput multiple slkeroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

Sve informacije vezane uz dobrovoljne davaoce ostaju anonimne.

Na kraju treba dodati da su upravo riječki gastroenterolozi prvi u Hrvatskoj uspješno izveli transplantaciju fekalne mikrobiote 2017. godine, piše Mojfaks.