Osam jednostavnih navika za uspjeh koje možete početi primjenjivati odmah

Tradictionalno razmišljanje o uspjehu, i gledanje na njega kao na nešto što iziskuje mnogo truda, odricanja, motivacije i forsiranja nas samih da radimo čak i kada ne želimo ne samo da nije efikasno, već možda čak i štetno. Šta kada bismo vam rekli da možete postići vaše ciljeve sa malim, lakim navikama koje možete početi upražnjavati još sada?


woman working on document work

Dobre vijesti su da – možete.

Kao ljudska bića, programirani smo da napredujemo kroz formaciju svakodnevnih navika. U ovom članku, pokazaćemo vam 15 lakih navika koje možete početi usvajati još danas da što prije ostvarite svoje ciljeve.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zahvalnost

Prva, i vjerovatno najbitnija stavka na ovoj listi jeste zahvalnost. Stalno slušamo o zahvalnosti, ali nauka podržava da oni koji izraze zahvalnost se mogu više usredotočiti na ono što rade i brže prevladati izazove.  Ujutro napišite tri stvari na kojima ste zahvalni i započnite dan osnaženi i sa drugačijim emocionalnim tonom.

Vježbanje

Iako se tradicionalno uz vježbanje samo spominje dobro tijelo, zanemareno je koliko je tjelovježba dobra za naš mozak, naročito naše kognitivne sposobnosti. Istraživanja pokazuju da vježbanje potiče neurogenezu (stvaranje novih nervnih ćelija), kao i da je krucijalno za razvijanje naše kreativnosti i motivacije.

Hobiji i kreativnost

U današnjem biznis svijetu preovladava takav mindset da se trebamo isključivo fokusirati na posao, spavati manje i raditi više, zanemarujući svaki drugi aspekt našeg života. To ne samo da je netačno, već i jako štetno po naše fizičko i mentalno zdravlje. Kada pronađemo hobi kroz koji možemo da iskažemo našu kreativnu stranu, tu kreativnost prenosimo i na naš profesionalni život. Samo 20 minuta dnevno će da stimuliše naše “kreativne mišiće” i pomoći nam da se osjećamo bolje i radimo efikasnije.