Oprez studenti: Znate li gdje je najopasnije razgovarati mobitelom?

Istraživanja pokazuju da se čak oko 80 odsto razgovora na mobitele odvija u objektima poput zgrada, kuća, čak i automobila.


Beautiful woman talking on the phone
Ilustracija: Envato

No dok se radio valovi kreću na taj način, imaju određene fizičke prepreke, poput zidova i zato slabe. U situaciji kad telefon ne može primiti dobar signal od bazne stanice ili je van dometa, on pojačano emituje svoj signal, odnosno više zrači, kako biste vi mogli razgovarati, prenosi hayat.ba.

To je najčešće u betonskim ili čeličnim građevinama, ali i liftovima, podrumima i podzemnim garažama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako mobitel najviše zrači na mjestu slabog signala, preporučuje se izbjegavanje upotrebe u liftovima, podrumima i drugim prostorima gdje valovi, odnosno signal, teže prolazi. Mobiteli funkcionišu na sličnom principu kao i mikrovalna pećnica i griju mozak. Na primjer, zrače dva do tri puta snažnije u liftu od rostfraja ili u automobilu nego na ulici, što može imati posljedica na zdravlje.

Stoga se preporučuje da ne razgovarate na mobitel na mjestima gdje je slab signal. Također, umjesto da stalno zovete mobitelom, radije šaljite poruke kad god je to moguće. A ako ste kod kuće, pozive obavljajte putem fiksnih telefonskih linija ili koristite handsfree.