ONAuBiH: Obilježavanje druge godišnjice postojanja LT Istočno Sarajevo

Omladinska Novinska Asocijacija u BiH (ONAuBiH) je nevladina organizacija formirana 2007. godine, a za cilj ima edukaciju mladih na svim poljima novinarstva putem raznih seminara, edukacija, treninga i sl.


Članovi Lokalnog tima Omladinske novinske asocijacije BiH (ONAuBiH) Istočno Sarajevo obilježili su drugu godišnjicu postojanja.

Advertisements

Ovaj Lokalni tim osnovan je 26. februara 2012. godine kao jedna od prvih formiranih nevladinih organizacija na prostoru Istočnog Sarajeva, navode iz ONAuBiH LT Istočno Sarajevo.

Omladinska Novinska Asocijacija u BiH (ONAuBiH) je nevladina organizacija formirana 2007. godine, a za cilj ima edukaciju mladih na svim poljima novinarstva putem raznih seminara, edukacija, treninga i sl. ONAuBiH djeluje kroz Lokalne timove kojih, trenutno, ima u 30 gradova Bosne i Hercegovine.

Na Generalnoj skupštini ONAuBiH, u septembru 2013. godine, tim u Istočnom Sarajevu proglašen je za najbolji. Veliki broj održanih edukativnih radionica i dugi niz raznih zanimljivih aktivnosti za mlade, doveo ih je do zasluženog, prvog, mjesta.

Advertisements

Povodom obilježavanja druge godišnjice od osnivanja, LT ONAuBiH Istočno Sarajevo održao je prezentaciju i promociju tima 26. februara 2014. godine u amfiteatru Srednje škole “28. Juni”. Prezentaciji su prisustvovali srednjoškolci zainteresovani za novinarstvo, omladinski aktivizam ali i uključenje u tim. Tom prilikom, predstavljen je dosadašnji rad kao i nacrt aktivnosti koje će ovaj tim realizovati u narednom periodu.

Takođe, izvršeno je i anketno ispitivanje koje je sprovedeno među 40 mladih koji su bili prisutni prezentaciji. Njih 64% je upoznato sa tim da u njihovom gradu postoji odjeljak Asocijacije, a 68% ih je učestvovalo u nekoj od aktivnosti koje je sproveo ovaj tim. 54% mladih smatra da aktivisti tima u Istočnom Sarajevu treba da se bave aktivnostima zabavnog karaktera, 32% misle da je potrebno više edukacija na temu novinarstva, a njih 14% smatra da je potrebno više omladinskog rada u zajednici.

– Mi se trudimo da svim mladim ljudima zainteresovanim za novinarstvo omogućimo da dostignu svoje potencijale, razviju svoje vještine i unaprijede znanja koja imaju u ovom poslu. Takođe, nastojimo da se kao aktivni građani i mladi ljudi uključe u razvoj društva i poboljšanje kvalitete života. Iza nas je jako uspješna godina i trudićemo se da ova bude još bolja i da ostavimo veće rezultate, izjavila je ovom prilikom Marina Pejović, koordinator tima u Istočnom Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)