Oduvijek si ‘noćna ptica’ i to želiš promijeniti? Kroz 6 koraka postani jutarnji tip studenta i olakšaj sebi studiranje

Tek kada padne noć i većina ljudi ode na spavanje, ti postaješ najproduktivniji i baš spreman za učenje i pisanje seminara? O da, ti si očito 'noćna ptica'. Međutim, vjerojatno bi ti studiranje bilo lakše da si jutarnji tip što se može postati jer sve je stvar navike.


sleeping 1560327905

Nema ništa loše u činjenici da si “noćna ptica” jer svatko funkcioniše na drukčiji način, ali stvar je u tome što trebaš biti “budan” tokom dana i pohađati jutarnja, prijepodnevna i popodnevna predavanja. Misliš da se to ne može promijeniti? Eh…varaš se!

Bioritam i navike se mogu promijeniti te je moguće steći nove. Ne moraš više preskakati jutarnja predavanja i odgađati alarm dovijeka jer studiranje je lakše preživjeti kada si jutarnji tip studenta, a ovo je 6 koraka da postanete ‘morning person’, prenosi mojfaks.com.

  • Kreni korak po korak i za početak zaboravi da ‘snooze’ postoji

Nemoguće je da se preko noći samo iz “noćne ptice” preobraziš u jutarnji tip osobe pa bi do te “transformacije” trebao ići korak po korak. Prvo, zamisli da opcija ‘snooze’ na alarmu uopće ne postoji. Iako se čini da bi ti pet minuta sna moglo dobro doći, zapravo svoje tijelo mučiš sa ‘snoozanjem’. Kako? Postaješ umorniji pa kada se probudiš – ostani budan. Lezi u krevetu otvorenih očiju par minuta da dođeš k sebi, ali ne odlaži alarm! Nakon što izbaciš ‘snooze’ iz svog života ustajanje će ti biti lakše.

  • Odmah se umij i pojedi doručak

Nadamo se da se umivaš i bez toga da ti to netko mora reći, ali umivanje hladnom vodom ujutro će ti pomoći da se razbudiš i da budeš na korak bliže jutarnjeg tipa osobe. Naravno, tu je odmah i doručak koji studenti nerijetko propuste jer se “šopaju” kavom. Ne kaže se džabe da je doručak najvažniji obrok u danu i da bi trebao biti vrlo bogat. Štogod ujutro pojeli – držat će vas tokom dana i bit će vam lakše podnijeti predavanja. K tome, imat ćeš definitivno više energije za sve izazove koji te čekaju taj dan na faksu.

  • Pokušaj se buditi svaki dan u isto vrijeme

Možda se čini teško za ostvariti, no moguće je priviknuti se na buđenje svako jutro u isto vrijeme. Pa čak i ako nemate predavanje odmah u 8 ujutro, možete stvoriti naviku buđenja svaki dan u određeno vrijeme. Iako ćete se možda onda i vikendima buditi u to vrijeme – nema frke! Dobro će vam ta navika doći za ubuduće.

  • Ne spuštaj rolete

Spuštene rolete su kao stvorene za spuštene kapke…međutim, poenta priče je da se lakše ujutro probudiš. To je vrlo teško ostvariti ako ti je soba kompletno u mraku zbog roleta. Kada pustiš svjetlost u sobu i upiješ malo vitamina D, lakše će ti biti probuditi se i ustati. Osim toga, nakon što te sunce obasja dok još ležiš u krevetu, dan ti ne može početi krivo.

  • Izbjegavaj duže drijemanje tokom dana

Nema ništa loše u drijemanju, štoviše, ono je poželjno! No, popularno drijemanje bi trebalo biti dugačko od 20 do 30 minuta i nikako više od toga. Zašto? Zato što će ti pola sata sna odmoriti oči i mozak te će te napuniti energijom, dok duže “ćorke” mogu dovesti do nesanice. Primjerice, ako ideš popodne “samo sklopiti oči” i to se otegne na pet sati, nećeš moći zaspati do tri ujutro što nikako ne želiš.

  • Prije spavanja ne bulji u ekran mobitela/računala i skuhaj sebi šalicu čaja

Barem sat vremena prije odlaska u krevet ne bi trebao čačkati po mobitelu ili po računalu. Ova točka je možda ‘tricky’ jer mnogi studenti uče s ekrana i pišu seminare na računalu. Ako si dobro rasporediš vrijeme – možeš to izvesti! Isplaniraj svaki dan u koje vrijeme ćeš ići u krevet i barem pola sata prije toga ne provjeravaj što ima na fejsu i je li ti netko poslao poruku, nego radije pročitaj odlomak u knjizi. Također, skuhaj sebi šoljicu čaja i to naravno bez kofeina! Čaj će smiriti tvoje tijelo i pripremiti te za san.

(STUDOMAT.ba)