Održana „Evropska Noć istraživača“ u Banjaluci

Šestu godinu zaredom u Banjaluci održana je već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2017”.


Ove godine manifestacija je realizovana pod sloganom “Kreiramo bolje sutra”, u petak, 29. septembra, na rekordnih 11 lokacija u gradu na Vrbasu.

Posjetioci u Banjaluci posjetili su Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg su vidjeli demonstracije naučno – istraživačkih postignuća kroz koja je nauka predstavljena na djelu; Interesantna predavanja i debate, kao i velike naučnike koji su ponudili odgovore na svakodnevna pitanja, koja nikog nisu ostavili ravnodušnim; Edukativni info kutak, te Takmičenje za srednje škole kroz koje su srednjoškolci predstavili svoje naučno – istraživačke radove.

Vrata ovogodišnjoj „Evropskoj Noći istraživača“ otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije, i to: Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, te Dječije i Narodno pozorište Republike Srpske.

Banjalučki Kulturni centar „Banski dvor“ – novu lokaciju centralnog dijela manifestacije, Dom omladine, Tehničku školu Banja Luka i Univerzitet za poslovne studije, posjetilo je nekoliko hiljada posjetilaca, što govori u prilog činjenici da je ovogodišnja manifestacija ispunila očekivanja malih i velikih posjetilaca.

Posebni gosti ovogodišnje manifestacije bili su Astronomsko društvo Srbije sa regionalnom atrakcijom – mobilnim planetarijumom, Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda, te po drugi put – naučna grupa „Teeme Keemiat“ iz Estonije.

Pažnju svih posjetilaca posebno je privukla virtuelna realnost kompanije „Prointer“ – generalnog partnera ovogodišnje manifestacije u Banjaluci, koja je za sve uzraste pripremila mnoštvo iznenađenja.

Do sljedeće godine – ostanite vjerni nauci i naučno – istraživačkom radu!

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska Noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X