Održana „Evropska Noć istraživača“ u Banjaluci

Šestu godinu zaredom u Banjaluci održana je već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2017”.


Ove godine manifestacija je realizovana pod sloganom “Kreiramo bolje sutra”, u petak, 29. septembra, na rekordnih 11 lokacija u gradu na Vrbasu.

Advertisements

Posjetioci u Banjaluci posjetili su Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg su vidjeli demonstracije naučno – istraživačkih postignuća kroz koja je nauka predstavljena na djelu; Interesantna predavanja i debate, kao i velike naučnike koji su ponudili odgovore na svakodnevna pitanja, koja nikog nisu ostavili ravnodušnim; Edukativni info kutak, te Takmičenje za srednje škole kroz koje su srednjoškolci predstavili svoje naučno – istraživačke radove.

Vrata ovogodišnjoj „Evropskoj Noći istraživača“ otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije, i to: Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, te Dječije i Narodno pozorište Republike Srpske.

Banjalučki Kulturni centar „Banski dvor“ – novu lokaciju centralnog dijela manifestacije, Dom omladine, Tehničku školu Banja Luka i Univerzitet za poslovne studije, posjetilo je nekoliko hiljada posjetilaca, što govori u prilog činjenici da je ovogodišnja manifestacija ispunila očekivanja malih i velikih posjetilaca.

Posebni gosti ovogodišnje manifestacije bili su Astronomsko društvo Srbije sa regionalnom atrakcijom – mobilnim planetarijumom, Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda, te po drugi put – naučna grupa „Teeme Keemiat“ iz Estonije.

Advertisements

Pažnju svih posjetilaca posebno je privukla virtuelna realnost kompanije „Prointer“ – generalnog partnera ovogodišnje manifestacije u Banjaluci, koja je za sve uzraste pripremila mnoštvo iznenađenja.

Do sljedeće godine – ostanite vjerni nauci i naučno – istraživačkom radu!

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska Noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

(STUDOMAT.ba)