Od djeteta iz doma do bh. baletana: Životna priča koja ostavlja bez daha

Njegova životna priča je još fascinantnija jer je kao jednogodišnjak došao u Dom Bjelave u Sarajevu. Iz ratnog vihora Goražda Admir Kalkan je kao jednogodišnjak došao u Sarajevo i tu počinje njegova nevjerovatna životna priča.


Admir Kalkan
Foto: N1

Admir Kalkan je jedini bosanskohercegovački baletan u posljednih petanest godina. Njegova životna priča je još fascinantnija jer je kao jednogodišnjak došao u Dom Bjelave u Sarajevu.

Iz ratnog vihora Goražda Admir Kalkan je kao jednogodišnjak došao u Sarajevo i tu počinje njegova nevjerovatna životna priča.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Prvo sam bio u Domu Bjelave mislim godinu dana, pa sam došao u SOS Dječje selo gdje sam dobio mamu i s njom sam proeveo period osnovnog obrazovanja. Kad sam prešao u srednju školu tada sam prešao u sljedeći oblik brige, a to je Kuća za mlade. Tu nas je bilo 15-ak, srednjoškolci i tu smo počeli da stičemo nove vještine, da se osamostaljujemo, rekao je Kalkan za N1.

Osamostaljivanje je, kako nam je rekao podrazumijevalo kuhati, prati veš. Prije svega toga u obdaništu u radionicama koje su tamo organizovane desilo se nešto što će kasnije definisati njega u profesionalnom smislu.

– Jedna od tih radionica je bila balet. To nam je predavala buduća profesorica Brižita Karabašić i ona mi je rekla da imam to nešto. Tako mi je ona rekla tad i da se upišem u Osnovnu muzičku školu, odsjek za balet ali ja sam tad bio još premali za to, prisjetio se Kalkan.

Da život piše romane pokazuje i situacija u trećem razredu osnovne škole kada nije imao kod koga ostati pa ga je mama povela sa bratom na audiciju za balet. Kada je brat završio profesor je rekao Kalkanu da i on uđe i proba.

– Tako sam ja ušao i sve uradio to i ništa. Poslije dva mjeseca zove moj profesor mamu, kaže što ne dolazi Admir na nastavu? Mama u čudu, nismo imali plan Admira da upisujemo nego samo drugog momka. Profesor je rekao hajde neka dođe i ja sam došao, i tako je počelo sve to i evo me danas u Narodnom pozorištu, naveo je Kalkan.

Kalkan je inače završio Fakultet za sport te je najviše ponosan što je predstavljao svoju domovinu na međunarodnim manifestacijama.

– Ja sam sa Narodnim pozorištem iz Beograda bio u Belgiji na turneiji u tri-četiri grada i ja sam bio naš predstavnik tamo među mnoštvom ljudi iz cijelog svijeta, ja sam bio jedan naš, ponosno ističe Kalkan.

Fizička sprema usljed povreda koje su česte za baletne je neophodna. Kalkan poručuje da ne odustaje, pogotovo jer želi doprinijeti društvu u kojem živi.

– Mi kao pojedinci da naše društvo raste, da svako od nas da svoj doprinos i tako ćemo svi kao kolektiv biti jači i bolji, naveo je Kalkan.

Da bi nam bilo bolje, Kalkan navodi veliku ulogu igra i učešće umjetnosti.

– Umjetnost je nešto što treba ovom društvu, da ne bili provincija hajmo tako reći. Kultura je nešto što pomaže društvu da se uzdigne, kaže Kalkan.

Na kraju, poruka koju Kalkan šalje svima jeste da mu je želja da napreduje kao baletan, odnosno da u budućnosti predvodi baletni ansambl u sarajevskom narodnom pozorištu.