Od danas lockdown u Holandiji, škole se zatvaraju od 20. decembra

Nova blokada podrazumijeva da se sve škole zatvaraju od 20. decembra do 9. januara.


interior of empty modern classroom with blank chalkboard at school
Ilustracija: Envato

Holandija je od danas blokadi kako bi se pokušalo suzbiti širenje infekcije soja omikron koronavirusa, a od 20. decembra zatvaraju se sve škole, rekao je premijer Mark Rute.

– Holandija se ponovo zatvara. To je neizbježno zbog petog talasa sa kojim se suočavamo zajedno sa sojem omikron, rekao je Rute na konferenciji za novinare, prenosi SRNA.

Prodavnice koje ne prodaju suštinski važnu robu, škole, barovi, teretane, frizeri, restorani i drugi javni prostori biće zatvoreni najmanje do sredine januara.

Premijer Mark Rute rekao je da su ograničenja “neizbježna”. To označava najstrožija pravila koja su do sada objavljena zbog omikrona.

Zemlje širom Evrope pooštravaju ograničenja kako se omikron širi. Nova pravila u Holandiji objavljena su nakon sastanka vlade i zdravstvenih stručnjaka.

Ostale mjere uključuju preporuku da domaćinstva primaju ne više od dva posjetioca i da su okupljanja napolju ograničena na najviše dvije osobe.

Rute smatra da bi propust da se sada reaguje vjerovatno doveo do “neupravljive situacije u bolnicama“, koje su već smanjile redovnu njegu da bi napravile prostor za covid pacijente.