Oboren svjetski rekord u izračunavanju broja Pi na 31 bilion decimala

Pi je matematička konstanta koja se definira kao odnos opsega i promjera kruga. Numerička vrijednost ove konstante ranije je bila zaokružena na 64 decimalna mjesta, ali s godinama su se fizičari i matematičari igrali s njegovom vrijednošću.


Glob Intel
Glob intel

Japanka Emma Haruka Iwao (32), softverska inžinjerka i računarska naučnica, postavila je novi svjetski rekord u izračunavanju numeričke vrijednosti broja Pi, a koji je jučer, 14.3., ‘proslavio’ svoj međunarodni dan – Pi dan. Ona je uz pomoć računara izračunala broj Pi na dužini od čak 31 bilion decimala.

Uposlenica je Googlea tima u Tokyu i trenutno živi u Seattlu i zastupnica je razvojnih programera. Oborila je dosadašnji rekord u kojem je Pi izračunat na 22 biliona decimala, postavljen 2016. godine od strane Petera Trueba. Prvi brojevi vrijednosti Pi svima su poznati (3,14), ali ovaj broj može biti beskonačno dug. Izračunavanje je zahtijevalo program ‘y- cruncher’.

Yahoo news
Yahoo news

Međutim, proširenje poznatog niza decimala u Pi je veoma teško jer ova konstanta nema postavljen nikakav uzorak.

Pi se koristi u inženjerstvu, fizici, računarstvu i istraživanju svemira jer se njegova vrijednost može koristiti za računanje valova, krugova i cilindara.

Potraga za dužim verzijama Pi je dugogodišnja zabava među matematičarima i fizičarima. Japanka Iwao također je kazala kako joj je bilo zabavno obarati ovaj rekord jer je još kao dijete bila fascinirana tim brojem.

Njena kalkulacija zahtijevala je 170 terabajta memorije, a trebao joj je 121 dan da je završi.

(STUDOMAT.ba)