Obilježavanje 20 godina rada Fondacije “Karim Zaimović” i dodjela stipendija u SARTR

U subotu, 26.12.2015. godine, u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR u 12.00 sati, održat će se obilježavanje 20 godina rada Fondacije "Karim Zaimović" i dodjela stipendija za akademsku 2015/2016. godinu.


Karim Zaimović 1993. godine u redakciji magazina Dani; foto: Milomir Kovačević Strašni
Karim Zaimović 1993. godine u redakciji magazina Dani; foto: Milomir Kovačević Strašni

Ovom prilikom Fondacija će se, u inspirativnoj svenografiji predstave “Tajna džema od malina”, a uz mali muzički program i čitanje odabranih tekstova Karima Zaimovića, prisjetiti svojih dosadašnjih stipendista i stipendistica.

Fondacija je osnovana 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u avgustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati već u svojoj 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je post-humno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova. Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbolom svoje generacije.

U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila preko 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima, navodi se na kraju saopštenja Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X