Novo Sarajevo još nije isplatilo stipendije studentima: Šta se čeka?

Prije mjesec dana sa Općinom potpisali ugovor o stipendiranju, a još nisu dobili novac.


Opcina naslovna nova
????????????????????????????????????

Srednjoškolci sa prosjekom 5.0 i studenti sa područja Novog Sarajeva, koji su prije mjesec dana sa Općinom potpisali ugovor o stipendiranju, još nisu dobili novac.

Advertisements

Majka djeteta koje je ove godine među stipendistima kaže kako iznos zavisi od godine školovanja, pa je tako za učenika prvog razreda predviđeno 650, a dijete koje je drugi razred treba dobiti 700 KM.

– Općina Novo Sarajevo je posljednja koja dijeli stipendije, sve ostale su davno podijelile novac, još u martu, a davale su i veće iznose. Primjera radi, Općina Centar isplaćivala je po 750 KM, no oni vjerovatno imaju i veći budžet. I svih prethodnih godina djeca su najkasnije do kraja marta dobila novac. Maltene je i raspust nastupio (učenici završnih godina u srednjoj školi završili su školovanje), a djeca još za ostvareni prosjek nisu dobila stipendiju. Mislim da je to sramota, navodi majka koja se obratila redakciji portala Faktor.

Kaže kako su i drugi roditelji djece, koja su potpisala ugovor sa općinom, istog stava, kako danima pokušavaju putem telefona saznati kada će dobiti novac, ali da im se u većini slučajeva niko ne javlja, a kad im se i javi odgovaraju im – da se strpe.

– Kada su roditelji potpisivali ugovor sa Općinom, jer su djeca maloljetna, rečeno nam je da će novac biti isplaćen od 10 do 15 dana najkasnije. Prošao je mjesec, a novca nema. Da li taj novac uopće postoji ili općina radi s njim? Čujem od nekih roditelja koji su zvali da im je rečeno da svi roditelji nisu potpisali, pa da se to čeka, što nije istina, jer su kao rok za potpisivanje ugovora dali samo jedan dan. Osim toga, zašto bi druga djeca čekala ako to neko nije uradio, jer onome koji ni nakon mjesec nije potpisao, novac očigledno i ne treba, govori majka.

Advertisements

Na zvaničnoj stranici Općine Novo Sarajevo 17. maja objavljena je informacija “kako je Općina za školsku 2022/2023. godinu dodijelila 985 stipendija učenicima srednjih škola i studentima te da je planirani iznos u Budžetu za ovu namjenu 837.200 KM”.

Robert Pleše, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo, kaže kako su u Službi za obrazovanje, kulturu i sport danas pripremili spisak stipendija koje se trebaju početi isplaćivati iako još 11 ugovora nije potpisano.

– Čekaju se ta djeca, ali ako danas ne dođu da potpišu ugovore, spisak će biti poslan u Službu za privredu, budžet i finansije kako bi se do kraja ove ili eventualno u narednoj sedmici krenulo sa isplatom, naveo je Pleše.

Dodao je kako je prednost stipendista to što Općina Novo Sarajevo odmah isplaćuje cijeli iznos stipencije, dok druge općine je dijele na mjesečne rate.