Novi napad pasa lutalica: Povrijeđena studentica

U ovom BH gradu postoji veliki problem pasa lutalica koji se kreću u okolini kampusa.


Foto: Starmo.ba
Foto: Starmo.ba

Napadi čopora pasa lutalica na prostoru kampusa Univerziteta Džemal Bijedić u Sjevernom logoru se nastavljaju gotovo iz dana u dan.

Advertisements

Najnoviji slučaj je zabilježen u ponedjeljak uveče, kada je napadnuta studentica, kojoj su psi lutalice nanijeli povrede u predjelu obje noge.

Foto: Starmo.ba
Foto: Starmo.ba

Da nije bilo brze reakcije članova Teniskog kluba Stari grad Mostar, pitanje je kako bi završio ovaj napad i da li bi sve ostalo samo na povredama na nogama.

Studentica je kasnije zbrinuta u nadležnoj medicinskoj ustanovi, o čemu postoji medicinska dokumentacija, kazali su nam dobro obaviješteni izvori, piše Starmo.ba.

Da je problem pasa lutalica u Sjevernom logoru postao itekako izražen, pa i alarmantan, svjedoči i izjava direktora Osnovne škole “Zalik”, Džemala Jukle, koji kaže da su škole i sve organizacije sa područja Sjevernog logora u dva navrata pisale gradskim vlastima, sa ciljem da se ovaj problem konačno riješi.

 – U toj komunikaciji sa Gradom Mostarom, rečeno nam je da Grad takve slučajeve proslijedi nevladinoj organizaciji Animal Care Centar Mostar, rekao je Juklo.

Advertisements
Foto: Starmo.ba
Foto: Starmo.ba

U teoriji, ovim problemom bi se trebala pozabaviti ova nevladina organizacija, na poticaj i prijavu Grada Mostara, ali je veliko pitanje da li se to u stvarnosti i događa.

Direktor Juklo kaže kako su škole i organizacije s područja Sjevernog logora kontaktirale navedenu organizaciju, ali da im je rečeno kako je njihova obaveza vakcinacija i pregled pasa, te da oni navodno nemaju gdje ih smjestiti, tvrdi Juklo.

U svakom slučaju, javnost Grada Mostara očekuje odgovore od svih nadležnih u Mostaru, jer je očigledno da se problem pasa lutalica ponavlja i čak eskalira, te da su mnogi spremni problem minimizirati ili potpuno negirati. Za razliku od birokratije i administracije, građani Mostara nemaju vremena za prepucavanja i prebacivanja odgovornosti i traže da se ovaj problem najhitnije riješi.

Treba li se dogoditi tragičan slučaj, pa da se mnogima u Mostaru otvore oči?

Psi svakako moraju dobiti odgovarajući tretman i biti zbrinuti, ali to treba biti urađeno što prije, kako se napadi ne bi ponavljali ili kako bi bili svedeni na najmanju moguću mjeru.

Poenta ove priče nije u “ubijanju pasa”, već u odgovornoj akciji pravne države i nadležnih tijela kako bi se ovaj problem konačno riješio.