Njemačka masovno priznaje “balkanske” diplome: Treba im 400 hiljada radnika godišnje

Kako je iseljavanje i rad u Njemačkoj postao već 'standard' za naše mlade govori i njemački zavod za statistiku koji je nedavno objavio podatke kako najviše diploma priznaje upravo iz regiona: pri samom vrhu su BiH i Srbija.


Traveler with a blue suitcase is waiting for the train.Hat and headphone placed on the suitcase.
Ilustracija: Envato

Na vrhu liste priznatih diploma u Njemačkoj iz regiona su Bosna i Hercegovina i Srbija.

Advertisements

Kako navodi Deutsche Welle, Njemačka se sve više oslanja na inostrane, obučene radnike, a prošle su godine priznali puno više diploma nego u ranijim, predpandemijskim godinama te da su Srbija i BiH u samom vrhu priznatih, prenosi Moj Faks.

Njemačka je prošle godine u potpunosti ili barem djelomično priznala oko 44 800 stranih diploma, navodi njihov zavod za statistiku, što je za 5 posto više nego u 2019. godini.

Najveći udio kvalificiranih stranih radnika došao je iz evropskih zemalja izvan Europske unije. Globalnu listu od oko 150 država predvodi Bosna i Hercegovina, a prati je Srbija. Naime, Njemačke vlasti priznale su 3600 zahtjeva za nostrifikaciju iz BiH i 3400 iz Srbije. Na trećem mjestu našla se Sirija sa 3100 priznatih zahtjeva, prenosi DW.

Advertisements

Doktori, bolničari, ali i odgajatelji, učitelji i inženjeri

Kao i do sada, najviše su traženi stručnjaci medicinari, kojima su u Njemačkoj nostrificirali čak dvije trećine diploma, što uključuje 15 500 njegovatelja i bolničara, kao i 7600 doktora. Uz spomenute medicinske diplome, priznate su diplome i za 3300 učitelja i odgajatelja te oko 2500 inženjera.

Kako navode, prošle je godine 3 posto manje ljudi tražilo nostrifikaciju diplome za razliku od 2019. godine, ali brojke priznatih zahtjeva sada rastu.

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek optimistična je po ovom pitanju jer kaže kako je za veliki broj zahtjeva za nostrifikaciju zaslužan novi zakon o migraciji stručnih radnika kojeg su donijeli prošle godine. – Od toga obje strane imaju koristi, kaže ministrica. – Stručni radnici imaju bolje šanse da pronađu dobro radno mjesto koje im nudi sigurnost, gdje ih cijene, mjesto koje odgovara njihovim sklonostima i sposobnostima. U isto vrijeme, Njemačka dobiva hitno potrebnu kvalificiranu radnu snagu iz inostranstva, dodaje Karliczek.

Godišnje trebaju 400 hiljada imigranata

Hitnost situacije potvrdio je i predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Scheele, koji je upozorio da će se u Njemačkoj ove godine broj radno sposobnog stanovništva smanjiti za nekih 15 hiljada i da će taj deficit i dalje rasti. – Potrebno nam je 400 hiljada imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim sektorima, rekao je Scheele, pozivajući vladu da intervenira.