Konkurs za drugi upisni rok bit će raspisan 29. augusta, a prijave će se primati u periodu od 30. augusta do 16. septembra.

Univerzitet u Zenici koji je za upis u prvu godinu I ciklusa studija na svojih osam fakulteta bio raspisao konkurs za 995 mjesta, nakon prvog upisnog roka zaprimio je ukupno 752 prijave kandidata za upis.

Ovu informaciju potvrdio je Feni prorektor za nastavu i studentska pitanja UNZE-a prof. dr. Enes Bikić.

Napominje kako je prvi upisni rok trajao od 20. juna do 1. jula, ali da će konačne podatke o broju upisanih nakon prvog roka imati tek poslije 22. jula, do kada traje upisni period prijavljenih kandidata za prvu godinu prvog ciklusa studija na UNZE-u.

Samo će za odsjek Tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu, koji će ove godine upisati prve studente, rok za upis u prvom roku biti pomjeren do 29. jula, jer je konkurs za taj studijski program raspisan naknadno te su se prijave primale od 4. jula, a rok za prijave ističe upravo danas, prenosi Zenicablog.com.

Na pojedinim fakultetima ima određeni broj nepopunjenih mjesta. Sa zadovoljstvom se može konstatirati da je prvi upisni rok prošao sa uspjehom, da će predviđeni plan upisa studenata u prvu godinu na UNZE-a u najvećem dijelu biti i ispunjen. Kao i u dosadašnjim godinama, najveći interes je za studiranje na Medicinskom i Politehničkom fakultetu. Tako je na Medicinskom fakultetu broj prijavljenih kandidata daleko premašio plan upisa studenata u prvu godinu na prvom ciklusu. Nadamo se da će kandidati koji se ne upišu na taj fakultet pokazati povjerenje i upisati na neki drugi od naših fakulteta, ističe prorektor Bikić.

Nakon prvog upisnog roka, Metalurško-tehnološki fakultet koji je planirao upisati 80 studenata, zaprimio je prijave od 50 kandidata; Mašinski fakultet je planirao upisati 130 studenata, a prijavilo se 55 kandidata; Filozofski fakultet planira upisati 130 studenata, a prijavilo se 85 kandidata; Ekonomski fakultet planira upisati 150 studenata, a prijavio se 101 kandidat; Pravni fakultet planira upisati 100 studenata, a prijavilo se 67 kandidata; Medicinski fakultet je planirao upisati 90 studenata, a prijavilo se 162 kandidata; Politehnički fakultet planira upisati 150 studenata, a prijavljen je 151 kandidat te za upis na Islamsko pedagoški fakultet, na kojem ima 165 mjesta, u prvom je upisnom roku prijavljen 81 kandidat.