Nezadovoljni studenti iz Tuzle: “Predstavnici SPUT-a istjerivali studente sa sastanka, gledaju samo lične interese”

"SPUT krivi studente koji barem imaju mišljenje, stav i ne šute uhljebima na poziciji", napisao je jedan od nezadovoljnih studenata.


sput studenti tuzla

U Univerzitetskoj sportskoj dvorani u Tuzli jučer je održan sastanak svih studenata tuzlanskog Univertziteta.

Sastanku su prisustvovali čelnici Studentskog parlamenta UNTZ kao organizatori i moderatori, te predsjednici i studenti s različitih fakulteta UNTZ.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti UNTZ-a razgovarali o prenosu više predmeta u narednu akademsku godinu

Povodom ovog sastanka Studentski parlament Univerziteta u Tuzli napisao je zvanično saopštenje, a mi vam isto prenosimo u cjelosti:

– Poštovane kolegice i kolege studenti,

Koristimo priliku da obavjestimo sve vas koji danas niste bili u mogućnosti prisustvovati sastanku studenata u Univerzitetskoj dvorani UNTZ u organizaciji Studentskog parlamenta UNTZ. Diskusija se vodila u skladu sa prethodnom najavom, te nažalost nije u potpunosti donešen jednoglasan stav koji se tiče prenosa predmeta u narednu studijsku godinu. Predloženim izmjenama u Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK-a, Predsjedništvo SPUT-a je tražilo prenos četiri predmeta u narednu studijsku godinu za sve studente Univerziteta u Tuzli, u skladu sa zahtjevima koji su dospjeli od strane studentskih vijeća. Međutim, na današnjem sastanku od ukupno 186 prisutnih 7 studenata tražilo je da zahtjev ide za bezuslovan prelazak, a ne prenos četiri predmeta. U nimalo prijatnoj atmosferi, pojedinci koji se nisu predstavili učesnicima sastanka su „burno reagovali“ tražeći da zahtjev od strane SPUT-a ide u smjeru bezuslovnog prelaska, te da se za to treba boriti uz jasne negativne konotacije i pitanja upućena predsjednicima Studentskih vijeća, koja čine Predsjedništvo SPUT-a, „šta se do sada radilo“.

Druga kolegica je iznijela stav „da je Mostar već dao studentima bezuslovni“. Na odgovor kolege člana Predsjedništva da Univerzitet u Mostaru nije dao bezuslovan prelazak već uslov prenosa tri predmeta i ujedno postavljenim pitanjem od strane istog prema studentima „ko je prvi izborio u prošloj akademskoj godini bezuslovan prelazak među javnim univerzitetima u BiH“ nastao je muk i kolegica je izbjegla da odgovori na isto.

Kao argumentaciju zašto nije poslan dopis u kome se traži bezuslovan prelazak (za koji nam ove godine niko nije pružio bilo kakvu podršku – za odobravanje prošlog bezuslovnog podršku su nam dali i NNV-ovi fakulteta Univerziteta u Tuzli), naveli smo da je bila na snazi odluka o proglašenju vanrednog stanja od strane nadležnih organa, što nam je dodatno olakšalo argumentaciju u borbi za prošlogodišnji bezuslovni prelazak.

U daljoj raspravi podržani su zahtjevi SPUT-a da se traže hitne izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK-a, i to samo za članove Zakona koji se tiču studenata, ili usvajanje Nacrta Zakona koji je prošao Javnu raspravu, kojim se dodatno jača obrazovni proces u TK.

Ukoliko se na planiranoj sjednici Skupštine TK-a ne podrži zahtjev koji ćemo uputiti, donešena je odluka o održavanju protesta studenata za navedenu temu, o čemu će svi biti blagovremeno obaviješteni.

Također, prema Senatu Univerziteta u Tuzli uputit će se dopis o održavanju dodatnog septembarskog ispitnog termina, za čije su održavanje iskazali podršku i potrebu svi prisutni.

Što se tiče dijela sastanka na kome se govorilo o problemima studenata u statusu imatrikulanta, postignut je zajednički dogovor da se traži produženje statusa od strane Senata Univerziteta u Tuzli, a uskladu sa već ustaljenom procedurom ili traže izmjene i dopune Zakona za koje ne bi trebalo donositi posebne odluke za svaku akademsku godinu što studentima stvara dodatni pritisak i neriješen status u pogledu budućnosti.

Neusvajanjem predloženih izmjena, da li zasebno ili kroz Nacrt Zakona o visokom obrazovanju TK-a dovodi se u pitanje i rješavanje statusa studenata koji na upis čekaju više od dvije godine. Obećanja od nadležnih za rješavanje njihovog statusa traju već od mjeseca februara, te nikako nećemo dozvoliti da se studentima onemogući upis i dalji studij.

Sastanak je organizovan s ciljem jasne informisanosti i sagledavanja realnih mogućnosti za rješavanje navedenih zahtjeva. Međutim, već i nakon samog sastanka pojedinci nastoje zloupotrijebiti svrhu samog održavanja istog, te se koriste različitim uvredama i ružnim riječima, na čiji nivo se ne želimo spuštati.

NAPOMENA: Iako je sastanak imao unaprijed određene teme kroz zahtjeve koji su u procedurama, isti je ishodio značajne probleme sa kojima se susreću studenti na Univerzitetu u Tuzli, ovisno od fakulteta do fakulteta, s posebnim osvrtom na bahatost pojedinih profesora u neizdavanju literature, neobjavljivanje rezultata ispita u Zakonskom roku, neadekvatan online sistem nastave s naznakom na nedovoljan rad univerzitetske domene, nedostatak prostornih kapaciteta (posebno za studente Farmaceutskog fakulteta) te jasnim stavom u izlaganju kolegica i kolega na sastanku da je ova akademska godina bila značajno teža za njih nego prethodna.

S obzirom na navedeno, Studentski parlament Univerziteta u Tuzli će tražiti sastanak sa menadžmentom Univerziteta u Tuzli (fakulteta), te što hitnije rješavanje ovih problema, iako je njihova matičnost unutar fakulteta, odnosno NNV-a.

Zvanično obavještenje predstavnici SPUT-a objavili su na svojoj Facebook stranici, a ispod statusa možemo pročitati brojne komentare nezadovoljnih studenata.

 – Sve dok oni koji imaju kredibilitet i koji su sposobni da predstavljaju svoje kolege ne budu u ovom vijeću, a ne oni koji su prosječni i koji “guraju” vlastite interese, od ovog parlamenta neće biti ništa. Ni jedan interes studenata se neće sprovesti, dok njima ne “zagusti”, napisala je jedna studentica.

Na rečenicu iz obavještenja SPUT-a: “U nimalo prijatnoj atmosferi, pojedinci koji se nisu predstavili učesnicima sastanka su „burno reagovali“ tražeći da zahtjev od strane SPUT-a ide u smjeru bezuslovnog prelaska…” odreagovao je student mašinskog fakulteta, Benjamin, a njegov komentar vam prenosimo u cjelosti:

 – Evo da se javim kao student koji se nije predstavio, Benjamin Burek student druge godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Da opišem tačno kako se dešavalo, pošto su ovdje izbačeni neki detalji i gdje se krive studenti koji barem imaju mišljenje, stav i ne šute uhljebima na poziciji.
Sastanak je počeo uz izlaganje predsjednice SPUTa uz već naučen govor i pun treme u izlaganju.
Naravno ništa nije rečeno. Nakon nje ustaje gazdarica Medicusa gdje iznosi problem Medicinskog fakulteta kako nisu imali vježbe na UKC-u, kako se ona svađala sa profesorima itd., što naravno nije bila tačka dnevnog reda koji je već dostavljen. (pošto se već u vašem tekstu spominje da je bio dnevni red)

 Nakon nje završnu riječ je krenula da ostavi naravno ko drugi nego predsjednica SPUTa i nakon koje smo joj postavili konkretna pitanja na koje naravno nije naučila odgovore i gdje su se studenti ismijavali od strane pojedinih predsjednika fakulteta i gdje su na pitanja kolutali očima.

Eh konkretna pitanja na koje uvažena predsjednica nije imala odgovore su:
1. Šta su do sad radili?
2. Gdje je zvanično objavljena anketa za prenos 4 predmeta ili bezuslovan prelazak, jer kako znamo bila je anketa informativnog tipa a ne zvanična?
3. Zašto SPUT ne reaguje na manjak asistenta i spoljnih saradnika na fakultetima?
4. Zašto se sad digla hajka oko ovog svega, jer kada se govorilo o ovoj tematici i problemu iz gazdaricinog tima (tim Medicus) dobijemo glasovnu da od toga nema ništa da zagrijemo stolicu, zašto je sada nisu zagrijali?

I ne znam tačno koja su pitanja još pitanja postavljena, ako se neko od danas prisutnih sjeti neka ostavi komentar ispod mog slobodno.
Ni na jedno pitanje nije dat tačan odgovor, gdje se predsjednica povlači na mjesto sva nervozna i pod stresom pošto jel nije naučila odgovore na ova pitanja.

Nakon nje, ustaje dotični predstavnik ili šta je već koji sebe predstavlja kao “silovatelj žena i razbijač flaša”, a ne imenom i prezimenom, a proziva studente koji su imali petlje da se suprotstave njima i postave pitanja. Inače poslije saznam da se ta osoba zove Nedžad iako i dalje ne znam ko je, ali nije ni važno.

Ta ista osoba napada nas koji smo iznijeli svoje mišljenje, dere se na mikrofon i ne dozvoljava da se završi misao ili postavljeno pitanje studenata njima kao SPUT organizaciji za studente.
Gdje dotični govori kako njima ovo nije bitno i nabraja prosjeke osoba koje sjede tu, a možda ima isto studenata koji su sa druge strane sa boljim i višim prosjekom od osoba koje sjede tu, ali ne žele da budu dio uhljebara.

Također, ta ista osoba koja je uzela mikrofon je svim prisutnima probila bubne opne i još uvijek me bole uši koliko se derao na mikrofon i govorio kako smo kolege i ja nekulturni, a taj isti se dere na mikrofon. Pored toga kolegu tjera sa sastanka koji je javnog tipa i gdje su pozvani svi studenti da se donesu tačni zaključi i da se upoznaju sa tim šta dalje.

Današnji sastanak nije imao nikakve svrhe, jer nisu očekivali da će im se postaviti konkretna pitanja, na koja odgovara nisu ni dobili studenti. Jako mi je žao što ovo niste napisali da svi ostali studenti pročitaju zapravo šta se tačno desilo, a ne da krivite ostale.

 – Poštovani svi, kao prvo, kultura dijaloga je danas na sastanku falila, a mislim da je ona veoma bitna. Nismo se dovoljno slušali, prekidalo se, kolege koji su htjeli reći svoj stav skoro niko nije čuo do kraja. Meni lično je sasvim u redu i podržavam incijativu da se prenesu 4 predmeta u narednu akademsku godinu, ali svakako da ne osuđujem kolege koji žele bezuslovan prelazak. “Deranje” na mikrofon ne može ništa riješiti. Studenti se trebaju poštovati međusobno, tek tada ćemo moći tražiti benefinicije koje će ići na korist većini. Iskreno, sastanak je bio katastrofalan. Uz dužno poštovanje, danas sam čula riječ “ostavku” mnogo puta, možda bi za neke to i dobro bilo jer prvo ne znaju slušati kada im se obraća. Još jedna stvar, ovo nije sastanak na kojem se trebalo iznositi opšte poznata problematika fakulteta, dobro poznata svima, trebalo se držati dnevnog reda, a ovo danas je jedna obična pijaca bila, da Bog sakloni, napisala je studentica koja je bila prisutna na navedenom sastanku.

Sve komentare na objavu možete pročitati ovdje.

Objavljuje Studentski parlament Univerziteta u TuzliSrijeda, 8. rujna 2021.