Nema više plaćanja školarine na rate, studenti ogorčeni odlukom

Samofinansirajući i vanredni studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji su imali mogućnost da troškove školarine izmire na rate do aprila iduće godine, dobili su iznenadno obavještenje da kompletan iznos školarine ipak moraju uplatiti do 20. decembra ove godine.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Redakciji portala Klix.ba javili su se ogorčeni studenti rekavši kako ih niko nije upozorio kako će doći do ovakve situacije te da mnogi nisu u mogućnosti uplatiti ostatak školarine do 20. decembra, a da im je u e-mailovima koje su dobili navedeno da u slučaju neisplaćivanja cjelokuponog iznosa neće moći izlaziti na ispite.

Advertisements

Iz Ekonomskog fakulteta potvrdili su nam ovu informaciju, a razlozi su, kako navode, promjena organizacione strukture Univerziteta u Sarajevu.

– Ekonomski fakultet u Sarajevu je godinama, a bez realne obaveze, imao praksu omogućavanja studentima plaćanja školarine u nekoliko rata. Prema toj praksi bili smo samo jedan od svega nekoliko fakulteta na UNSA koji su na taj način izlazili ususret svojim studentima. Zbog promijenjenih okolnosti i mijenjanja organizacione strukture na kompletnom Univerzitetu, što uključuje gašenje zasebnih računa fakulteta i akademija i promjene statusa iz pravnih osoba u organizacione jedinice UNSA te neizvjesnosti aktuelnog trenutka usljed prelaska na trezorsko poslovanje i obaveza koje dospijevaju i koje fakultet mora isplatiti, a da njegovo daljnje funkcionisanje ne bi bilo dovedeno u pitanje, donesena je odluka o izmirivanju preostalog iznosa školarine do 20. decembra ove godine, kazali za Klix.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Kako saznaje Klix.ba, većina studenata je u septembru izvršila svoju obavezu plaćanja punog iznosa školarine, dok su preostali studenti u septembru uplatili određeni iznos te su imali obavezu izmiriti troškove do aprila 2019. godine.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao nam je kako je Ekonomski fakultet ovu odluku donio kao pravni subjekt kako bi “pospremio” finansijska dugovanja studenata.

– Nisu imali zakonskog osnova niti da im odobre plaćanje na više rata, niti da to ranije rade. U ovom trenutku su kao fakultet došli u takvu situaciju da nemaju mogućnosti da odobravaju studentima plaćanje na rate te im stoga traže da plate svoje obaveze. Rekli su mi da ne vrše pritisak na kategorije studenata kojima je potrebna socijalna podrška, što znači da se ima razumijevanja prema socijalno ugroženim kategorijama. Oni studenti koji su slabije studirali, obnavljali godine i nisu izmirivali svoje obaveze te nagomilali dugovanja, moraju izmiriti troškove. Rukovodstvo fakulteta došlo je u situaciju da im treba novac da fakultet zatvori svoje obaveze, kazao je Škrijelj.

Advertisements

Na pitanje hoće li se promjene u organizacionoj strukturi UNSA, odnosno prelazak na trezorsko poslovanje, odraziti i na ostale fakultete i akademije u sastavu UNSA, rektor govori kako se ista situacija kao na Ekonomiji može desiti na cijelom UNSA.

– Kao rektor smatram da bismo studentima trebali omogućiti da uplaćuju barem semestar po semestar jer svakako upisuju semestre i studiraju po semestrima. Učinit ću sve da udovoljim studentima, a može nam se ova praksa desiti i na drugim fakultetima, dodao je Škrijelj.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija UNSA te fakulteta i akademija u njegovom sastavu iz 2009. godine, definisani su iznosi školarina u punom iznosu na svim fakultetima i akademijama UNSA, koji se izmiruju u pravilu jednokratno, prilikom upisa u akademsku godinu.

Međutim, studenti su već godinama navikli na plaćanje školarina u dvije ili više rata.

(STUDOMAT.ba)