Nauka dokazala: Horor filmovi potiču mršavljenje

Dobra vijest za ljubitelje horor filmova koji žele da smršaju.


kokice film

Teško je objasniti zašto bi iko uživao u gledanju filmova kojima je glavni cilj utjerati vam strah u kosti. Vjerovatno je povezano s gladi za adrenalinom. Iz istog razloga uživamo u ljutoj hrani (ili plaćanju računa dva dana nakon roka).

Ali znate šta još? Hororci poriču tvrdnju kako je gledanje filmova pasivna aktivnost koja pridonosi debljanju. Baš suprotno, gledanjem horor filma možete sagorjeti jednaku količinu kalorija kao u polusatnoj šetnji, tvrdi istraživanje provedeno na Sveučilištu Westminster.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naime, gledanjem 90-minutnog hororca sagorjet ćete oko 113 kalorija – otprilike jednu manju čokoladnu pločicu. Koga onda briga za sve drugo što provociraju poput učestalih hiperventilacija i povremenog skakanja s kauča u scenama za koje smo tačno znali da će se dogoditi, prenosi cosmopolitan.hr.

Ako je ovo stvarno istina, onda ćete bez problema prebroditi i sve one blaže traume i probleme sa spavanjem. Horor filmovi koji su najučinkovitiji u gubitku kalorija upravo su oni s najviše takozvanih “jump-scareova” odnosno scena zbog kojih srce lupa brže, a zdjela s kokicama leti u nepovrat.

 – Kad se puls počne ubrzavati, a krv brže počne kolati žilama, tijelo počinje osjećati nalet adrenalina, objašnjava dr. Richard Mackenzie, psiholog na sveučilištu.

 – Upravo je to ispuštanje adrenalina, proizvedeno kratkim eksplozijama intenzivnog stresa (u ovom slučaju izazvanog strahom), to što smanjuje apetit, ubrzava bazni metabolizam i sagorijeva veću količinu kalorija.

Loša je vijest ta da učinak definitivno neće imati smisla ako ćete se istovremeno utapati u ogromnim količinama slatkiša i masnih kokica tokom trajanja filma. Istraživanje se odnosi samo na one koji će film gledati bez unošenja ikakvih novih kalorija. U tom ćemo se slučaju zadovoljiti i s ostajanjem na nuli.