Naučnici dokazali: Ovo su zdravstveni benefiti slušanja muzike

Svi se znamo naći u situaciji kada nismo produktivni, a odabirom prave muzika gotovo trenutačno osjetimo nalet energije i motiviranosti. No, na koji to način muzika pozitivno utječe na naše zdravlje?


Young woman in headphones at work
Ilustracija: Envato

Svi smo se susreli s ljekovitom moći muzike koja nerijetko služi kao sredstvo za rješavanje negativnih emocija poput stresa, anksioznosti i depresije. Samim time, muzika dobiva na važnosti u smislu da ima velik utjecaj na naše emocije.

Danas naučnici, kroz posebnu granu koja se zove neuromuzikologija, proučavaju utjecaj muzike na nervni sistem ispitanika, a sve s ciljem dubljeg shvatanja moći koja muzike ima. U suštini, muzika ulazi u unutarnje uho i aktivira mnoga područja našeg mozga, a neka od njih se koriste i za ostale kognitivne funkcije. Područja koje će muzika aktivirati ovisi od osobe do osobe, ovisno o razini individualnog iskustva s muzikom, prenosi adiva.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Muzika pozitivno utječe na funkcionisanje pamćenja, ubrzava iscjeljivanje, olakšava ustrajanje u vježbanju, ali i mnogo više. Postoji nekoliko naučno potvrđenih benefita muzike.

Slušanjem spore i umirujuće muzike na svakodnevnoj bazi opuštamo svoja tijela, a to s vremenom utječe i na manje boli i brži oporavak

Muzikom protiv anksioznosti i depresije

U situacijama kada tražimo mir za svoje tijelo, nerijetko si puštamo sporu i umirujuću muziku. Na isti način muzika može imati opuštajući utjecaj i na naš um. Naučnici sa Stanford University otkrili su da slušanje muzike može promijeniti funkcioniranje našeg mozga na isti način kao što to rade i lijekovi.

Uzimajući u obzir da je muzika široko dostupna i nije skupa, predstavlja vrlo praktično sredstvo za rješavanje od stresa i negativnih emocija. Osim slušanja, znanstvenici preporučuju i stvaranje glazbe s ciljem opuštanja, bilo da je riječ o dječjim igračkama ili ipak nešto profesionalnijem pristupu, a dokazano će pomoći u redukciji stresa.

Tonovi za mirniji san

Nesanica i manjak sna negativno utječu na naše zdravlje, ali postoji rješenje – muzika. Naučnici s mađarskog Semmelweis University proveli su studiju kojom su dokazali da muzika poboljšava kvalitetu sna kod studenata.

Prva skupina ispitanika slušala je muziku prije spavanja, dok je druga skupina slušala audio knjige. Kod prve skupine uočena su značajna poboljšanja kvalitete sna i smanjenja simptoma depresije. Žudite li za mirnim i neisprekidanim snom, umjesto da posegnete za pametnim telefonima, prije spavanja poslušajte opuštajuću klasičnu ili orijentalnu glazbu.

Želite li sretniji, zdraviji i produktivniji životni stil, slobodno posegnite za omiljenom muzikom i pojačajte

Brže zacjeljivanje

Kada slušamo muziku, ona se povezuje s autonomnim nervnim sistemom koji regulira funkciju mozga i krvnog tlaka te s limbičkim sistemom koji utječe na naše emocije. Izlaganjem sporoj muzici tjelesna reakcija našeg organizma je usporavanje ritma rada srca i smanjenje krvnog tlaka.

Posljedično, to uzrokuje usporavanje daha što pomaže smanjiti napetost u vratu, ramenima i leđima. Svakodnevnim slušanjem spore i umirujuće muzike opuštamo tijelo, a to s vremenom utječe i na ublažavanje boli te brži oporavak.

Vježbajte efikasnije

Nerijetko nam je teško ustrajati u bavljenju fizičkom aktivnosti, ali rješenje postoji. Slušanjem muzike za vrijeme treniranja zaboravljamo na sitne bolove i umor, a istodobno se u našem tijelu stvara endorfin, takozvani hormon sreće koji nas dodatno potiče i stvara osjećaj uzbuđenosti.

Osim što nam pomaže vježbati učinkovitije i dulje, muzika u kombinaciji s fizičkom aktivnošću djeluje pozitivno na ublažavanje stresa i negativnih učinaka. Zato, želite li sretniji, zdraviji i produktivniji životni stil, slobodno pustite omiljenu muzikui pojačajte.