Nauči sve što trebaš naučiti – u samo 48 sati

Vjerovatno nikad niste čuli za Tansela Alija – trostrukog prvaka u pamćenju koji dolazi iz Australije i koji se proslavio tako što je naučio napamet sadržaj dva telefonska imenika (više od 2300 poslovnih imena i 20.000 brojeva) u samo 24 dana.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Tansel je svojevremeno “istrenirao” televizijsku zvijezdu Todda Sampsona za nastup na Svjetskom takmičenju u pamćenju koje se održalo u Londonu. Todd je na tom takmičenju uspio uspješno zapamtiti čitav špil nasumično promiješanih karata. Cijela avantura snimljena je i prikazana u dokumentarnom filmu “Redesign My Brain”.

Ako vas je ovo zainteresovalo, onda će vas sigurno zanimati i savjeti kako da i vi zapamtite bilo šta u najkraćem mogućem roku. U svojoj najnovijoj knjizi “How to Learn Almost Anything in 48 Hours” (Kako naučiti gotovo bilo šta u samo 48 sati), Tansel otkriva kako ovladati brzim i profitabilnim strategijama memorisanja podataka kao što su mentalne mape, tehnike vizualizacije i mnemo-tehnike. Ove strategije možete primijeniti svugdje i uvijek pa tako i na učenje za ispite.

7 jednostavnih koraka za pamćenje gotovo svega

  1. Sakupite što je više materijala i izvora o temi dostupno: utrošite do tri sata na prikupljanje informacija, čak i onih koje niste obrađivali na predavanjima.
  2. Osmislite strategiju pamćenja: svakome odgovara neka druga tehnika stoga je na vama da odaberete onu s kojom najuspješnije pamtite. Dosad ste već vjerovatno našli jednu koja funkcioniše u vašem slučaju.
  3. Organizujte se i postavite listu prioriteta: sve informacije podijelite u grupe ili nivoe različite važnosti. Najviše vremena posvetite najvažnijim stvarima. Iako se ovo može činiti banalnim savjetom, prisjetite se posljednjeg ispita i vremena koje ste utrošili na učenje stvari koje se uopšte nisu spomenule na ispitu.
  4. Odredite osobu koja će vas smatrati odgovornim/om za neuspjeh: ovo je važan korak! Morate pronaći osobu (prijatelja, člana porodice, mentora) koja će vas smatrati odgovornim/om za neuspjeh (ako ne naučite ili ne ovladate nekom novom vještinom).
    Premisa ovog koraka je da se teže nosimo sa neuspjehom kad je neka druga osoba uključena u cijeli proces. Lako preživimo sami sa sobom ako se razočaramo, ali nam je jako teško kad razočaramo nekog drugog.
  5. Pamtite…ali ne dugo: Tansel ističe da su kratki periodi učenja i pamćenja puno bolji od dugotrajnih pokušaja pamćenja ogromnih količina informacija.
  6. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj: ono što ste naučili treba i ponoviti. Jednom kad ponovite, ponovite opet. I opet.
  7. Vježbaj i primijeni: recimo da želite ovladati nekim stranim jezikom. Napravili ste sve od navedenog. Super! Sad pokušajte primijeniti naučeno: posjetite mjesto na kojem se govori samo tim jezikom, komunicirajte. Ako se radi o nekoj teoretskoj stvari, popričajte s osobama koje su stručnjaci u tom području i pokušajte učestvovati u razgovoru. Koliko ste naučili? Možete li pratiti razgovor? Šta ne razumijete i ne shvaćate? Na tim dijelovima morate poraditi.

(Moj faks)