National Geographic izabrao najljepšu travel fotografiju za 2019. godinu i – ostavlja bez daha

Na konkurs National Geographica za najbolju travel fotografiju pristiglo je na hiljade nevjerovatnih fotografija sa svih strana svijeta, koje su predstavljale prirodu, gradove i ljude. Ipak, pobjednička je pokrila sve tri kategorije.


D9BwV8TWwAAIXhF

Glavna nagrada od 7.500 dolara otišla je u ruke fotografu Vejminu Čuu za očaravajuću fotografiju zime na Grenlandu. Fotografija prikazuje ribarski gradić Upernavik čije su kućice jarkih boja prekrivene snijegom i gustom maglom, prenosi 6yka.com.

Grenlandske zgrade su obojene različitim bojama kako bi ukazale na različite funkcije, od crvenih izloga prodavnica do plavih ribarskih domova, što je korisna razlika kada je pejzaž prekriven snijegom. Fotografija je uslikana tokom tromjesečnog foto projekta autora.

Osjećaj je bio više nego harmoničan. Cijela zemlja je bila pod snježnim prekrivačem, a plavičasta boja sumraka učinila je mjesto još hladnijim. Ipak, svjetlost sa prozora, ulične svjetiljke, kao i porodica od troje ljudi, doprinijeli su da prizor izgleda toplije, kaže Ču.

Godišnji foto-konkurs privukao je učesnike iz više od 150 država. Žiriranje se sastojalo od mnogobrojnih rundi procjena na osnovu kreativnosti, kvaliteta fotografije i autentičnosti sadržaja.

(STUDOMAT.ba)