NAP: Kako je “izvlačen” novac sa Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istragu protiv muškarca inicijala R.A., zbog sumnje da je pronevjerio novac Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, na način da je utajio porez ove visokoškolske ustanove, čija su dugovanja po ovoj osnovi do danas narasla, računajući i kamate, na blizu sedam miliona KM, i zbog čega Fakultetu prijeti blokada računa od strane Poreske uprave FBiH.


Izvor: NAP
Izvor: NAP

Bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) ovu informaciju potvrdili su u Tužilaštvu KS.

Advertisements

Kako prenosi NAP, kriminal na ovoj uglednoj državnoj visokoškolskoj ustanovi počeo se otkrivati nakon što je dekanesa Davorka Završnik 2013. godine zatražila da Tužilaštvo u Sarajevu ispita ko je Fakultet zavio u milionske dugove, nastale u periodu od 2002. do 2012. godine.

Advertisements

Najveći dugovi su nastali zbog neplaćanja doprinosa i poreza uposlenicima, ali je i stotine drugih nepoznanica oko nestanka novca Fakulteta.

Sumja se da je novac “izvlačen” i prilikom obnove zgrade Fakulteta.

U kriminalne radnje upletena je i jedna od stranih banaka koja ima poslovnice u BiH, čiji su djelatnici nezakonito isplaćivali novac sa računa Fakulteta i prebacivali ga na račun druge firme, navodi NAP.

Novinska agencija Patria objavila je sliku uplatnice iz koje se može vidjeti da je u jednom danu sa računa Fakulteta skinuto blizu 20.000 KM, ali da nalog za isplatu nije uopće izdao Fakultet, već jedna računovodstvena agencija iz Sarajeva.

(NAP)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!