NAP: Kako je “izvlačen” novac sa Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istragu protiv muškarca inicijala R.A., zbog sumnje da je pronevjerio novac Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, na način da je utajio porez ove visokoškolske ustanove, čija su dugovanja po ovoj osnovi do danas narasla, računajući i kamate, na blizu sedam miliona KM, i zbog čega Fakultetu prijeti blokada računa od strane Poreske uprave FBiH.


Izvor: NAP
Izvor: NAP

Bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) ovu informaciju potvrdili su u Tužilaštvu KS.

Kako prenosi NAP, kriminal na ovoj uglednoj državnoj visokoškolskoj ustanovi počeo se otkrivati nakon što je dekanesa Davorka Završnik 2013. godine zatražila da Tužilaštvo u Sarajevu ispita ko je Fakultet zavio u milionske dugove, nastale u periodu od 2002. do 2012. godine.

Najveći dugovi su nastali zbog neplaćanja doprinosa i poreza uposlenicima, ali je i stotine drugih nepoznanica oko nestanka novca Fakulteta.

Sumja se da je novac “izvlačen” i prilikom obnove zgrade Fakulteta.

U kriminalne radnje upletena je i jedna od stranih banaka koja ima poslovnice u BiH, čiji su djelatnici nezakonito isplaćivali novac sa računa Fakulteta i prebacivali ga na račun druge firme, navodi NAP.

Novinska agencija Patria objavila je sliku uplatnice iz koje se može vidjeti da je u jednom danu sa računa Fakulteta skinuto blizu 20.000 KM, ali da nalog za isplatu nije uopće izdao Fakultet, već jedna računovodstvena agencija iz Sarajeva.

(NAP)