“Namještanje ispita” na UNTZ: Profesorica Žigić tvrdi da nikome nije unaprijed davala ispitna pitanja

“Ja nisam mogla vjerovati kad su mi rekli da se histologija sredi lakše nego biohemija", napisala je studentica. Prof. dr. Žigić demantovala je ove navode.


Ne stišava se bura na Univerzitetu u Tuzli, tačnije na Medicinskom fakultetu. Nakon što je portal Crna Hronika pisao o aferi namještanja i kupovine ispita na Medicinskom fakultetu u Tuzli, na njihovu mail adresu stigao je demanti od profesorice Zlate Žigić. Pored prof. dr. Žigić, demanti je objavila i profesorica Lejla Begić.

Advertisements

Još jedna afera u BiH: Profesori namještali ispite studentima Medicinskog fakulteta?

Demant u cjelosti prenosimo u nastavku.

– U gore navedenim tekstovima objavljena je viber prepiska studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli iz juna 2015.godine, “Ja nisam mogla vjerovati kad su mi rekli da se histologija sredi lakše nego biohemija “, “kako pričaj”, “Preko Zlate”.

Dalje piše da se može srediti i usmeni i praktični dio ispita, da sugovornik pita “koliko?”, a odgovor glasi “e, to ne znam… ali je drugarica sredila XD “. Ovo bi bilo kojem prosječnom čitaocu teksta, koji je objavljen, značilo da je prof.dr.Žigić “naplaćivala polaganje ispita”, a što je nečuveno i nedopustivo, te predstavlja klevetu u smislu člana 4. stav I. tačka d) Zakona o zaštiti od klevete F BiH.

U to vrijeme na Medicinskom fakultetu u Tuzli, predmet Histologija i embriologija je predavala prof.dr.Zlata Žigić, tako da se bez sumnje može utvrditi da su studentice u ovoj viber prepisci upravo mislile na imenovanu profesoricu.

Advertisements

U tekstu pod nazivom “Procurili razgovori: Profesori namještali ispite studentima Medicinskog fakulteta” od 29.05.2021.godine, je navedeno da je “na I godini studija bila odgovorna i prof. Zlata Žigić na predmetu Histologija …… Odgovorna pak nije bila prema svim studentima …. “, na koji način ste prenijeli neistinite činjenice.

Prof.dr. Zlata Žigić je u zasluženoj mirovini od decembra 2015. godine i nikada, u svojoj dugogodišnjoj naučnoj, stručnoj i univerzitetskoj karijeri, nije imala niti jednu mrlju. Radi se o osobi koja je, zbog izuzetnog doprinosa na polju nauke i struke, 2016. godine izabrana u zvanje profesor emeritus. Želimo istaći da je imenovana profesorica jedini profesor iz Histologije i embriologije u zvanju emeritusa, u Bosni i Hercegovini. Sa izabranim zvanjem prof.dr. Zlata Žigić je stekla pravo da predaje na bilo kojem univerzitetu van granica naše zemlje.

Postupajući na ovakav način povrijedili ste Kodeks časti BH novinara, kao i Zakon o zaštiti od klevete F BiH, obzirom da prije objavljivanja tekstova, niste kontaktirali prof.dr.Žigić, kako bi se ista mogla očitovati na navode.

Prof.dr. Zlata Žigić izjavljuje da nikada ni jednom studentu nije omogućila da dobije ispitna pitanja prije ispita. Imenovana profesorica, kao odgovorni nastavnik u tom periodu, je uspostavila specifičan i transparentan način polaganja ispita, upravo iz razloga da bi se izbjegle bilo kakve nepravilnosti tokom odvijanja ispita. Cjelokupan ispit predmeta Histologija i embriologija sastojao se od pismenog, praktičnog i usmenog dijela. Na Zavodu za Histologiju i embriologiju su u to vrijeme nastavu i ispite izvodila još dva nastavnika. Studenti, koji su prijavili ispit, su izvlačili ime ispitivača. Sve navedeno nije bilo teško provjeriti i utvrditi. S toga smatramo da ste, prije preuzimanja i objave spornih tekstova, imali obavezu, kako moralnu, tako i zakonsku, da to i uradite.

Nikada u svom dosadašnjem akademskom radu, koji traje od 1978. godine, prof.dr. Žigić se nije susrela sa ovakvim ili sličnim optužbama. Za svoj rad i doprinos dobila je brojna priznanja u svom društvenom i akademskom radu.

Podsjećamo, pisanja portala Crna Hronika demantovala je i dr Sabina Kušljugić, jedan od aktera u spomenutim prepiskama, a koja tvrdi da nikad nije namještala ispite.

Oglasila se dr Sabina Kušljugić: Nikada nisam namještala ispite na fakultetu, sve je laž