Najčešće studentske muke: Šta studenti naprave pa gorko zažale?

Studentski je život prepun izazova. Jedni nas odvode u sasvim nova iskustva koja su pozitivna, dok nas drugi odvode na potpuno pogrešne putove. Ponekad je teško razlučiti koji je koji pa samo o vlastitoj intuiciji i izboru koji napravimo ovisi kako će sve skupa završiti – loše ili ipak dobro.


Foto: Envato
Foto: Envato

Faza studiranja obično je razdoblje života kada se prvi put osjećamo neovisno i puno zrelije nego do sada. Sami se brinemo o sebi i svojim potrebama, sami donosimo odluke o tome što ćemo napraviti i kako ćemo se ponijeti u određenoj situaciji. Više nema roditelja koji nam dijele savjete, barem ne tako često kao prije.

Šta to, dakle studenti često naprave pa kasnije zažale zbog učinjenog?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Telefonski broj u ruke krive osobe

Možda ste se skompali s kolegom na jednom predavanju i super ste se snašli u zajedničkoj raspravi, a poslije vam je tražio telefonski broj. Međutim, nakon toga se pretvara u telefonskog terorista, slično kao prodavači preko telefona. Zove u svako doba dana, hoće na kafe, zapitkuje o terminu svakog predavanja, o literaturi za ispit i ko zna šta sve.

Kobna fotografija

Društvo se malo opustilo i malo se popilo, a onda je neko napravio pravi foto session. No, da stvar bude gora, danas se ništa ne može desiti, a da ne završi na internetu pa se tako ondje našla i vaša fotka u nimalo čednoj pozi. A svi znamo, kad nešto jednom dospije na internet, tamo i ostaje, prenosi Moj Faks.

Kolegu s predavanja vodite kući na ručak

Upoznali ste se na prvom predavanju i nerazdvojni ste toliko da odmah za sljedeće praznike vodite svog novostečenog prijatelji na upoznavanje roditelja i na porodični ručak. Možda se nekoliko mjeseci čini kao dovoljan period da se nekoga upozna, ali obično nije. Osim toga, puno toga ovisi i o okruženju te nije svejedno jeste li kući s porodicom ili na hodniku fakulteta. Sve skupa može se pretvoriti u simpa druženje, ali i u pravu noćnu moru.

Još uvijek ne radite “backup” stvari na laptopu

OK, ovo smo svi trebali naučiti još u srednjoj školi – računari su nepredvidiva i pokvarljiva roba, samo odjednom možete ostati bez svih podataka s njih ako prije toga niste napravili “backup”. Posebno je to bitno kada pišete kakve radnje ili slično što je neophodno za studiranje.

Vjernost jednom cimeru

Lijepo je imati najboljeg prijatelja kao cimera i uljuljkati se u vaš već dobro poznati odnos, ali zamislite samo koliko ste drugih ljudi, a samim tim i novih iskustava propustili upoznati na ovaj način.

Idete na dernek umjesto da učite

Nije svaki dernek dobar dernek. Neki postanu plejada alkoholiziranih osoba i ne znate šta biste sa sobom ako se ne uklapate u takav scenarij. Neke derneke najbolje je preskočiti. Doslovno.

Učite umjesto da idete na dernek

Da, da, treba izabrati dernek koji će biti dobar. Često se priređuju svakakve studentske zabave, ali koja je najbolja? Malo se raspitajte ko, što, gdje i kako i sve će vam biti jasnije. Zbog nekih je derneka doista vrijedilo preskočiti učenje za ispit pa čak i rizikovati pad na ispitu!

Nikad ne upoznate onog zgodnog komada tri reda ispred vas

Godinama sjedite na par metara razmaka, gledate se, ali nikada se ne upoznate i ne popričate. Poslije bi vas to moglo proganjati ako ne krenete u akciju prije diplome.