Otvoren poziv za registraciju za „Istraživački inkubator“ program podrške za mlade istraživače

Cilj ovog programa je da podrži istraživanja iz društvenih nauka, te omogući mladim istraživačima da razviju vještine izrade metodološki validnih istraživačkih prijedloga projekata čija implementacija treba rezultirati u nalazima koji su relevantni za diskusiju i donošenje kvalitetnijih zakona, politika i programa u BiH.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja – CREDI objavljuje poziv za registraciju druge generacije polaznika programa „Istraživački inkubator“, koji implementira u okviru svog InQuire Evidence2Policy Hub-a. Cilj ovog programa je da podrži istraživanja iz društvenih nauka, te omogući mladim istraživačima da razviju vještine izrade metodološki validnih istraživačkih prijedloga projekata čija implementacija treba rezultirati u nalazima koji su relevantni za diskusiju i donošenje kvalitetnijih zakona, politika i programa u BiH.

Istraživački inkubator je program podrške studentima postdiplomskih studija sa univerziteta u BiH, kao i drugim istraživačima, gdje polaznici kroz seriju praktičnih radionica stiču praktično znanje o izradi metodologije istraživanja u oblastima društvenih nauka i rade na vlastitom prijedlogu projekta. Kao rezultat programa, svaki polaznik će imati detaljno razrađen prijedlog istraživanja, koji može koristiti za svoj magistrarski/doktorski studij i/ili za apliciranje na pozive za finansiranje istraživanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Polaznici koji budu izabrani da učestvuju u programu Istraživački inkubator će, pored serije radionica, dobiti pristup podacima u okviru Arhive podataka iz društvenih nauka u Bosni i Hercegovini – DASS-BiH, pristup stručnoj literaturi, pristup bazama istraživačkih pitanja relevantnih za donošenje politika u BiH (Research Question Bank) koji su definisani kroz saradnju CREDI-a sa institucijama i međunarodnim organizacijama, pristup softverima i drugim alatima za istraživanje (poput mikrosimulacijskih modela), treninge iz specifičnih metoda istraživanja prilagođenih potrebama polaznika, mogućnost angažovanja profesora s vodećih svjetskih univerziteta kao savjetnika (ko-mentora).

Istraživački inkubator je dio InQuire mreže, kroz koju će polaznici osim podrške u dizajniranju prijedloga istraživanja, imati mogućnost da uspostave saradnju sa institucijama i donatorima kao potencijalnim korisnicima rezultata njihovih istraživanja u toku implementacije samog programa.

Konačno, polaznici će imati mogućnost korištenja drugih resursa CREDI centra, uključujući pomoć u prikupljanju podataka na terenu, te mogućnost dodatnog angažmana na drugim projektima CREDI-a svim zainteresiranim kandidatima. Program podrške je u prvoj polovini 2021. godine prvi put implementiran i uspješno je završen rad sa prvom generacijom polaznika o čemu više informacija možete saznati na linku.

Ovim putem pozivani su svi zainteresirani kandidati da popune formu za registraciju kako bi bili pozvani na Dan otvorenih vrata koji će se organizovati on-line 13.10.2021. godine u terminu 15:00-16:00, a u okviru kojeg je plan prezentirati cjelokupan program, način prijave, program stipendiranja, te pružiti mogućnost zainteresiranim kandidatima da postavljaju pitanja.

Forma za registraciju nalazi se na sljedećem linku.

Za sve dodatne informacije možete posjetiti web-stranicu ili nas kontaktirati putem e-maila: inquire@credi.ba ili na broj telefona 033/205-859.