Najbolji načini da smanjite stres za pet minuta

Bez obzira da li je u pitanju period ispita, sukob sa prijateljem ili nešto vezano za porodicu, svako se osjeća pod stresom ponekad. Ovo su najbolji načini da smanjite stres.


stres

Udahnite duboko

Kada udahnete duboko, nivo hormona kortizola se dokazano smanjuje, što pomaže da se oslobodite stresa i uznemirenosti. Studije sugerišu da duboko disanje može i da privremeno snizi krvni pritisak.

Pošpricajte neki miris

Studije sugerišu da je aromaterapija dobar način za oslobađanje od stresa. Određene arome, kao što je lavanda, stalno se pokazuju kao uspješnim u smanjivanju stresa.

Slušajte muziku

Istraživači ukazuju na različite načine na koje muzika pomaže u oslobađanju od stresa, od toga da pokreće prirodne regulatore stresa u organizmu do pomaganja u liječenju stresa koji ima veze sa medicinskim procedurama.

Smijte se

Smijeh može da smanji fizičke posljedice stresa (kao što je umor) na tijelo.

Popijte čaj

Jedna studija je otkrila da crni čaj smanjuje količinu hormona kortizola u tijelu poslije stresa i doprinosi osjećaju opuštenosti.

Vježbajte

Navala endorfina poslije vježbanja je jedan od načina da oštro sasiječete stres.

Žvaćite žvaku

Studije sugerišu da žvakanje žvake može da smanji količinu kortizola u tijelu i tako pomogne u smanjivanju stresa.

Idite na masažu

Masaža ne služi samo za oslobađanje od fizičkog bola, već može dosta da učini i za vašu psihu.

Zagrlite se

Grljenje može da smanji krvni pritisak i stres kod odraslih.

Joga

Kombinacija tehnika dubokog disanja i laganih vježbi istezanja, takođe pomaže u snižavanju stresa kratkoročno, a zatim i dugoročno.

Kućni ljubimac

Ljubimci nam, na sebi svojstven način, pružaju psihološku utjehu. Moć ljubimaca da poboljšaju vaše raspoloženje može se izraziti sa dvije riječi: bezuslovna ljubav. Psi posebno prednjače u tome.

Također, kada ste pod stresom, preporučuje se da sve svoje brige zapišete u dnevnik, ogulite i pojedite naranču jer je dokazano kako miris citrusa smanjuje nivo stresa. Dnevno provedite nekoliko minuta fokusirajući se samo na svoj dah i disanje, slušajte Mozarta, nazovite svoju majku i razgovarajte s njom o svakodnevnici i ostavite mobitel na nekoliko sati.

(N1)