Najbolja studentica u Zenici poručuje: Odlazak nije opcija

Uprkos činjenici da je najbolji student, nije imala podršku vlasti, ali ipak smatra da odlazak nije opcija.


Poruke poput one koju je poslala Zeničanka Ajša Luković sve se rjeđe mogu čuti, a kada stignu u ovakvom vremenu, još su važnije, piše Avaz.

Advertisements

– Obaveza mladih je da ostanu u domovini i da se stečenim znanjem, časno i pošteno, bore da našu državu povedu naprijed, poručila je Ajša.

I ne, ne radi se o djevojci koja na vlastitoj koži nije osjetila krizu, bespomoćnost, nepravdu, zbog kojih veliki broj mladih odlazi iz BiH. Dijete je ratnog vojnog invalida, amputirca bez noge i domaćice koja već godinama ne radi. Uprkos činjenici da je najbolji student, nije imala podršku vlasti i nije mogla studirati u nekom drugom gradu.

Advertisements

Nije odrastala u svili i kadifi, ali je, uz podršku porodice i dobrih ljudi, uz jaku želju i veliki trud, Ajša Luković ostvarila prosjek ocjena od 9,9 tokom četverogodišnjeg studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici i dobila Rektorovu nagradu.

Za najbolji ostvareni uspjeh na prvoj, trećoj i četvrtoj godini studija nagrađivana je Poveljom dekana. Aktivna je i u Crvenom križu Zenica, dobrovoljni je davalac krvi, a bila je dio i Mreže Vijeća učenika BiH.

Upisala je drugi ciklus studija, nada se da za najbolje studente ima mjesta u BiH i poručuje – odlazak nikada nije bio opcija.