“Načelan dogovor”: Svim studentima u KS bit će subvencionirane karte za javni prijevoz, čak i vanrednim?

Realizacija inicijative Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o uvođenju jeftinijih godišnjih karata za javni gradski prijevoz studenata tema je o kojoj je jučer razgovarao ministar Mujo Fišo sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merimom Serdarevićem i zamjenicom predsjednika Rijanom Jusufbegović.


– Načelno smo dogovorili da bi cijena ove karate bila maksimalno 100 KM, što predstavlja smanjenje trenutne cijene karte za oko 50 posto za redovne i redovne samofinansirajuće studente i oko 75 posto za vanredne, kazao je ministar Fišo ovom prilikom.

Advertisements

Prema riječima predsjednika Serdarevića, ovaj dogovor odnosi se na sve studente koji pohađaju visokoškolske ustanove u KS, bez obzira na status studija i na činjenicu u kojoj zoni žive.

– Karta bi važila u svim zonama i svim vidovima javnog gradskog prijevoza, odnosno vozilima javnog gradskog saobraćaja na području KS, naglasio je ministar Fišo.

Na sastanku je objašnjeno da bi prilikom upisa studenti kupili kartu sa izuzetkom onih koji dokažu da žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra od visokoškolske ustanove koju pohađaju, a što bi dokazivali kućnom listom, ugovorom o zakupu smještaja, odnosno potvrdama iz studentskih domova. Studenti koji dokažu da u svom vlasništvu posjeduju privatno motorno vozilo također ne moraju posjedovati ovu kartu. Naglašeno je i da će se tokom provođenja ove procedure posebno tretirati studenti koji dokažu da su slabijeg imovinskog stanja, kao i da će se njima ova karta dodatno subvencinirati.

Istaknuto je i da ova aktivnost posebno ima smisla zbog najava i implementacije projekata zatvaranja tramvajskih stajališta i uvođenja sistema elektronske naplate karata u vozilima javnog gradskog prijevoza, čijom realizacijom neće biti moguće koristiti prijevoz bez karte.

Kako je najavljeno, ova aktivnost bi mogla početi sa primjenom već od ljetnog semestra predstojeće akademske godine, a do kada bi se okončale sve neophodne pripremne radnje za njenu uspješnu implementaciju.

(Klix.ba)