Mnogo studenata iz Hrvatske dolazi sticati akademsko zvanje u najvećem gradu na Neretvi, a diploma će im biti priznata u EU.

Na Sveučilište u Mostaru koje jedino u Bosni i Hercegovini nastavu izvodi na hrvatskom jeziku čak 15 posto studenata je iz susjedne Republike Hrvatske, koji dolaze stjecati akademsko zvanje u najvećem gradu na Neretvi, a diploma će im biti priznata u EU.

Tako je sada na septembarskom upisnom roku veliki broj pored domaćih studenata onih koji dolaze iz inostranstva, a posebno iz Hrvatske kako bi upisali željeni studij u Mostaru da bi stekli željeno akademsko zvanje.

Za jedne je to razlog što nisu uspjeli željeni fakultete upisati u svojoj zemlji, a za druge želja da odvajanjem od porodice iskuse novi studentski život u Mostaru koji je postao prepoznatljiv kao grad studenata iz raznih krajeva svijeta s brojnim mogućnostima, ali i sjajnim provodima.

Iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru za Klix.ba kažu da je prema prijavama za upis i samim upisima već u julskom upisnom roku zanimanje za studije Sveučilišta u Mostaru bilo na velikom nivou.

 – Uzimajući u obzir broj studijskih programa, najviše prijava i upisa bilježi Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji su ujedno najveće sastavnice našeg Sveučilišta. Osim toga, veliko je zanimanje za biomedicinskim fakultetima kao i svake godine dok i tehnički fakulteti postižu određenu konstantu kad je riječ o upisanim studentima. Na Akademiji likovnih umjetnosti se upis vrši samo u septembru te su na ostalim fakultetima još u toku upisi na septembarskom roku stoga ćemo krajem mjeseca imati konkretnije pokazatelje, kazali su.

Ipak, broj studenata je manji nego ranijih godina, a na to jednim dijelom utječu migracije, ali i demografska slika, odnosno smanjeni broj upisanih učenika u osnovne pa i srednje škole.

 – Faktori su to na koje ne možemo puno utjecati, ali kvalitetnim studijskim programima trudimo se privući i studente izvan Bosne i Hercegovine. U posljednjih pet godina pokrenuli smo više od 15 novih studijskih programa sukladno potrebama tržišta rada, što je jedan od pristupa u privlačenju novih studenata, ističu s mostarskog Sveučilišta.

Tvrde da je veliko zanimanje studenata iz inozemstva, naročito iz Republike Hrvatske kao i svake godine, naročito u septembarskom upisnom roku.

 – Primjerice, 15 posto studenata nam dolazi iz Republike Hrvatske, dok će struktura novoupisanih studenata biti poznata tek nakon što fakulteti kompletiraju upise. Naša međunarodna akreditacija je jamstvo europskih standarda studiranja što prepoznaju studenti iz inozemstva, ističu sa Sveučilišta u Mostaru.

Također navode da Sveučilište u Mostaru iz godine u godinu proširuje suradnju s prestižnim sveučilištima širom svijeta jer im je kako navode internacionalizacija jedan od strateških ciljeva.

 – Studenti, nastavno i nenastavno osoblje sve više prepoznaju prednosti studentske razmjene. Ove akademske godine naše Sveučilište ugostilo je više od 80 profesora, studenta i administrativnog osoblja iz Evropske unije u okviru Erasmus+ programa mobilnosti, dok je istovremeno Sveučilište u Mostaru poslalo na razmjenu na partnerska sveučilišta više od 150 domaćih profesora, studenta i administrativnoga osoblja. Strateško partnerstvo u okviru uspostavljene Erasmus+ programske suradnje utemeljeno na dugogodišnjemu povjerenju razvijeno je s više od 90 visokoškolskih institucija iz Španjolske, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Rumunjske, Francuske, Češke, Nizozemske, Mađarske, Poljske, Austrije, Turske, Italije, Slovačke, Irske, Velike Britanije i Srbije. Na Sveučilištu imamo više od 650 kolegija koji se mogu izvoditi na nekom od stranih jezika. Internacionalizacija je jedan od strateških ciljeva SUM-a, a brojke pokazuju veliki napredak u odnosu na prethodna razdoblja, kažu sa Sveučilišta u Mostaru.

Naglašavaju da su studenti Sveučilištu uvijek na prvom mjestu i da se cijene upisnina nisu mijenjale bez obzira na val poskupljenja koji je evidentan na svim poljima života, te da su cijene upisnina kao i svake godine objave u okviru natječaja za upis studenata kako za preddiplomski tako i za diplomske studije.