Novi udar na džepove studenata iz Sarajeva: Cijene u studentskim domovima skuplje u ovoj akademskoj godini

Studenti su o poskupljenju obaviješteni tek na dan kada se trebaju zadužiti u domove!


studentski dom bjelave 1
Foto: Facebook

Neprijatno iznenađenje na početku akademske godine dočekalo je studente koji su nastanjeni u sarajevskim studentskim domovima na Bjelavama i u Nedžarićima.

Naime, kako je saopćeno iz Udruženja Studentskog centra, cijene boravka u domovima bit će povećane za 10 KM!

Direktor Studentskog centra Amar Dovadžija ranije se nije oglašavao o mogućem poskupljenju, s obzirom na to da je mjesecima ranije u fokusu stavljana restauracija studentskih domova, koja u predizbornoj kampanji još uvijek traje.

studentski

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da su studenti o poskupljenju obaviješteni tek na dan kada se trebaju zadužiti u domove! Kao razlog za poskupljenje, navedeno je poskupljenje internet paketa koju Studentski centar pruža studentima.

Također, vijest koja je prošla “ispod radara” kojom su se na udaru našli studenti, jeste poskupljenje “Ljetne recepcije”.

studentski1592022

Za one kojima je manje poznato, “Ljetna recepcija” je smještaj koji je namijenjen studentima prije samog zaduženja 15. septembra u studentskom domu na Bjelavama, piše Hayat.ba.

Do ove godine, studenti su taj smještaj plaćali sedam KM po danu što nije uključivalo ništa osim noćenja. Ta cijena je ove godine povećana na 13 KM, pa su tako roditelji čija su djeca imala septembarske ispite prije 15. u ovom mjesecu za 10 dana u ovakvom smještaju morali izdvojiti 130 KM.

studentski 1

Pokušali smo ranije potražiti odgovor u Studentskom centru zbog čega je došlo do poskupljenja “Ljetne recepcije”. Uputili su nas na Turističku zajednicu KS od koje nismo dobili odgovor.

Studenti su razočarani ovom odlukom, ali kako je jedan od studenata rekao za Hayat, nije nešto što ih je iznenadilo jer kantonalna vlast u prethodnom periodu i nije pokazala neko zainteresovanje za studente. Primjer toga je i Zakon o visokoškolskom obrazovanju koji je usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo, kojem se protivio SPUS.