Na današnji dan Alfred Nobel je isprobao dinamit, a građani su srušili tvrđavu Bastille i započeli revoluciju u cijeloj Francuskoj. Rodio se i redatelj Ingmar Bergman, a bilo je to 1918. godine.

Dinamit je eksploziv izrađen od nitroglicerina, sorbenata i stabilizatora. Izumio ga je švedski hemičar i inžinjer Alfred Nobel u Geesthacht, sjeverna Njemačka i patentirao 1867. godine. Brzo je stekao široku primjenu kao snažnija alternativa crnom prahu.

Danas se dinamit uglavnom koristi u rudarstvu, kamenolomu, građevinarstvu i rušenje industrije. Dinamit je i dalje proizvod koji odabiremo za kopanje rovova i kao isplativa alternativa lijevanim pojačivačima. Dinamit se povremeno koristi kao pokretač ili pojačivač za AN i ANFO eksplozivne naboje.

Građani srušili tvrđavu Bastille i Francuska revolucija

Datum 14. juli ostao je svakako upamćen u svjetskoj povijesti kao dan početka Francuske revolucije, odnosno kao dan pada tvrđave Bastille. Rušenje zidova Bastille, po svojoj simboličnosti i važnosti često uspoređivano s rušenjem Berlinskog zida, u kolektivnom povijesnom pamćenju predstavlja rušenje starog tiranskog, monarhističko-teokratskog poretka i uspostavljanje novog, građanskog, demokratskog poretka.

Rodio se reditelj Ingmar Bergman

Ernst Ingmar Bergman švedski filmski redatelj i scenarist, te pozorišni redatelj i scenarist. Smatra se jednim od najvećih i najuticajnijih redatelja modernog filma.

Režirao je 62 filma, od kojih je većinu napisao, a režirao je preko 170 pozorišnih komada. Neki od njegovih međunarodno najpoznatijih glumaca su Liv Ullmann i Max von Sydow. Većina njegovih filmova je smještena u krajolike njegove rodne Švedske. Teme su uglavnom sumornost, bolest, izdaja i ludilo. Zajedno s Federicom Fellinijem, smatra se jednim od najpoštovanijih i najuticajijih redatelja dvadesetog stoljeća.