Na čuvenom univerzitetu petoro studenata izvršilo samoubistvo?

Univerzitet će povećati izdavanja za usluge savjetovanja, kao i za stručnjake koji će moći da identifikuju studente koji su u opasnosti i da podignu svijest osoblju o ovom problemu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Samoubistva nekoliko studenata prestižnog fakulteta postala su prava misterija. Sumnja se da je petero studenata sa Univerziteta Cambidge izvršilo samoubistvo u protekla četiri mjeseca. Univerzitet provodi istragu, a jedan od profesora navodi da nije pronađena nikakva veza između prve četiri smrti, dok se peti slučaj provjerava.

Profesor Graham Virgo rekao je da nije pronađena veza između prve četiri smrti i da su studenti išli na različite fakultete. Prvi slučaj dogodio se u martu, naredna tri u maju, a posljednji u junu. Zasad je, zvanično, samo za jedan slučaj potvrđeno da je samoubistvo, a za ostale se još provjerava.

Šokirani smo i ožalošćeni zbog ovih tragičnih smrti petoro studenata Univerziteta Cambridge posljednjih mjeseci. Naše misli su sa porodicama i prijateljima preminulih studenata. Želim da vas uvjerim da Univerzitet ovo uzima veoma ozbiljno i radit će blisko sa partnerima kako bi se spriječili novi smrtni slučajevi, naveo je profesor Virgo.

Univerzitet će povećati izdavanja za usluge savjetovanja, kao i za stručnjake koji će moći da identifikuju studente koji su u opasnosti i da podignu svijest osoblju o ovom problemu. Studentska unija je kritikovala univerzitetov plan za prevenciju samoubistva, prenosi Raport.ba.

Pogrešno je spekulisati o okolnostima smrti svakog pojedinačnog studenta, ali ne treba ignorisati činjenicu da imamo krizu mentalnog zdravlja na Cambridgeu, navodi se u saopštenju.

Prema posljednjim podacima objavljenim u maju, u Engleskoj i Velsu tri od 10.000 studenata izvrši samoubistvo.