Muški studenti smatraju da su puno pametniji nego što jesu – studentice nemaju taj ‘problem’

Šta biste odgovorili kad bi vas neko pitao šta mislite koliko ste pametni? Upravo je to pitanje bilo postavljeno studentima i studenticama, a odgovori im se uvelike razlikuju.


Muškarci su s Marsa, a žene čini se ipak nisu s Venere nego stoje s obje noge čvrsto na Zemlji. Zašto to kažemo? Zbog istraživanja provedenog na Univerzitetu Arizona čiji su rezultati pokazalo da se muški dio studenata smatra puno pametnijima nego što to jest dok su djevojke “prizemljenije” u ocjenjivanju svoje pameti i intelektualnih sposobnosti, prenosi mojfaks.com.

Advertisements

Studenti s prosječnim ocjenama smatrali su da su barem 66 % pametniji od drugih kolega, a studentice s istim rezultatima smatraju da su pametnije tek od 54 % kolega. Isto tako, momci su bili tri puta više skloniji reći da se smatraju pametnijima od bliskog kolege s fakulteta s kojim su nekada radili na nekom projektu ili seminaru.

Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu Advances in Physiology Education, a u njemu su učestvovala 202 studenta koji su pohađali predavanja iz psihologije. Ideja za istraživanje došla je od profesorice Katelyn Cooper. Naime, ona je inspiraciju dobila kroz razgovor sa studentima i studenticama nakon predavanja kada su joj se studentice povjerile da nisu htjele ništa reći na predavanju da ne bi ispale glupe pred drugim kolegama. S druge strane, profesorica Cooper ovaj argument nikada nije čula od muških studenata.

Premda su podaci dobiveni samo od jedne grupe koja je pohađala predavanja iz psihologije, mogli bi utjecati na to kako profesori predaju. Profesori bi trebali češće ohrabrivati djevojke i poticati ih na usmjeravanje prema određenim područjima, poput nauke, jer se jedan dio njih, zbog društveno nametnutih “kompleksa”, ne usudi krenuti određenim smjerom misleći da nisu dovoljno inteligentne.

Advertisements

Autorica istraživanja, Sarah Brownell, kaže da to nije lako rješiv problem jer je teško promijeniti nečiju percepciju i način razmišljanja, ali do promjene može doći ako profesori budu ohrabrivali sve studente na iznošenje mišljenja. Smatra da se to može činiti kroz grupne projekte.

Ovo istraživanje još je pokazalo da samo 71 % svih ispitanih studenata smatra da se nalaze među pametnim kolegama što pokazuje da studenti, neovisno o spolu, nažalost podcjenjuju vlastitu inteligenciju.

(STUDOMAT.ba)