Muče te noćne more? Evo kako ih se riješiti!

Vraćaš se sa faksa, jedeš nešto, istuširaš se i odlaziš ravno u krevet. Ali ono što bi trebao biti ugodan san pretvara se u noćnu moru. Je li moguće učiniti nešto, kako bi se spriječilo njihovo pojavljivanje?


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Iako većina ljudi nema noćne more, svi smo barem jednom u životu imali jezivu noćnu moru i znamo koliko mogu izgledati realno, ali i poremetiti san i sutrašnji dan. Ali, koja su moguća objašnjenja za ove horor filmove, koji nam prolaze kroz glavu dok spavamo?

Prema naučnicima, noćne more se obično dešavaju u najdubljoj fazi našeg sna. Ova faza je poznata kao REM i traje oko pola sata, a može se ponoviti u prosjeku do 6 puta noću. Istaživanja su pokazala, da je jedna od najčešćih tema noćnih mora fizička agresija. Prema istom istraživanju, teme poput smrti, prijetnji i zdravstvenih problema, takođe su bile dominantne u izvještajima. Noćne more mogu biti način izražavanja emocija, koje nismo u stanju izraziti dok smo budni.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

A sjećaš li se da se ista noćna mora ponavljala više puta? Ovaj fenomen je posljedica potisnutih želja i frustracija, koje su pohranjene u našoj podsvijesti. Imati istu noćnu moru iznova i iznova, može biti način na koji podsvijest skreće tvoju pažnju na određeno pitanje/problem, prenosi Ultra.

nightmare 1634308294
Foto: Pixabay

Znamo da je mozak sposoban stvoriti mnogo aktivnosti dok spavamo. Ali, može li išta učiniti da prestanemo imati noćne more? Odgovor je ne, ali postoji niz navika koje mogu poboljšati kvalitet sna i posljedično doprinijeti da imaš manje noćnih mora. Pokušaj izbjeći preveliki stres, jer svoje probleme obično nosimo sa sobom u krevet.

Uznemirenost noć prije nekog važnog događaja, može se doslovno pretvoriti u noćnu moru, pa se u tim situacijama pokušaj opustiti što je više moguće.

Ako imaš neku vrstu traume i ovo je tema, koja se najčešće ponavlja u tvojim noćnim morama, preporučljivo je potražiti stručnu pomoć. Neki lijekovi takođe mogu doprinijeti stvaranju noćnih mora. Zapamti da lijekove ne uzimaš bez konsultacije sa svojim doktorom.

Znaš li onu horor seriju, koju voliš gledati prije spavanja? Možda je to jedan od razloga zašto imaš noćne more. Prije odlaska u krevet, pametnije je pogledati neki drugi žanr i nakon nekoliko dana ćeš vidjeti ima li razlike u kvaliteti tvog sna.

Nadamo se da su ti ovi savjeti bili od pomoći i želimo ti ugodan san.