Cilj predavanja bio je usvajanje temeljnih znanja i vještina iz područja hitne medicine i reanimatologije te prepoznavanje znakova očigledne ili prijeteće ugroženosti života.

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, u suradnji sa Studentskom sekcijom za hitnu medicinu koja djeluje pri Medicinskom fakultetu SUM-a, organizirao je predavanje i prezentaciju hitnih stanja u medicini.

Predavači su bili studenti starijih godina medicine, koji su prenijeli sve važne informacije i praktično znanje koje svaka osoba treba znati prilikom pružanja prve pomoći unesrećenoj osobi, prenosi Pogled.ba.

Cilj predavanja bio je usvajanje temeljnih znanja i vještina iz područja hitne medicine i reanimatologije te prepoznavanje znakova očigledne ili prijeteće ugroženosti života. Budući da je Studentski centar kolektiv u kojemu boravi jako veliki broj studenata, od iznimne je važnosti prepoznati znakove ugroženosti života i pravovremeno reagirati, kako djelatnici centra tako i studenti.

sum studenti

Predavanja su održana u dva termina, u jednom su sudjelovali djelatnici Studentskog centra, a u drugome studenti stanari Centra.

Moderator radionice je Zvonimir Medić, edukator prve pomoći SSHM uz praktičnu demonstraciju Josipe Arapović i Lucije Pehar, aktivnih članica SSHM.

 – Studenti i djelatnici Studentskog centara Sveučilišta u Mostaru imali su priliku obnoviti i usvojiti nova znanja zbrinjavanja poremećaja svijesti koja mogu nekome spasiti život. Samo pravilnim i pravodobnim postupcima prve pomoći, do dolaska hitne medicinske pomoći, možemo uveliko povećati šansu za preživljenje osobe koja je doživjela srčani zastoj, istaknuo je ovom prilikom Matej Lovrić, predsjednik Studentske sekcije za hitnu medicinu.

studenti

Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru kazala nam je kako su velikim dijelom današnji izlagači i stanari Centra na što su posebno ponosni.

 – S obzirom na situaciju s pandemijom te da smo mi ustanova koja pruža masovni smještaj, u komunikaciji sa našim studentima došli smo do zaključka kako bi ovo predavanje bilo jednako korisno i za djelatnike i za studente, budući da je svaki dan više od pet stotina studenata tu, te više od pedeset djelatnika. Vjerujemo da nećemo imati potrebu za ovakvim intervencijama, ali svakako je dobro i djelatnicima i studentima znati osnovne metode kako pomoći unesrećenoj osobi u slučaju da do toga dođe. Drago nam je da se veliki broj djelatnika i studenata odazvao, te nam je želja ovaj projekt provoditi svake akademske godine a sve u cilju stjecanja osnovnih medicinskih vještina u trenutcima hitne intervencije, kazala je Glibić.