Istraživanje: Kako bismo ostali svježi potrebno je otići na odmor svaka 62 dana

Kako ne bi došlo do potpunog sloma ljudskog tijela, potrebno je čak šest godišnjih odmora na godinu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Godišnji odmor svima je prijeko potreban, a mnogi žive za onih sedmicu-dvije provedenih na moru daleko od briga i problema. I do sada to je bilo dovoljno za pravi preporod i povratak u užurbanu svakodnevicu.

Advertisements

Ali, čini se da danas to više nije tako. Kako ne bi došlo do potpunog sloma ljudskog tijela, potrebno je čak šest godišnjih odmora na godinu zbog sve dužeg radnog vremena i teških opterećenja, prenosi Daily Mail rezultate novog istraživanja.

Kako bismo ostali svježi i fokusirani, odmor je potreban svaka 62 dana, a oni koji čekaju duže od dva mjeseca da odu na godišnji odmor imaju veću vjerovatnoću da će postati tjeskobni, agresivni i bolesni.

U studiji kompanije Post Office Travel Insurance četvrtina zaposlenih rekla je da se nalaze pod toliko velikim pritiskom da očajnički trebaju odlazak na godišnji odmor svakih nekoliko sedmica. Ali lakše je spominjati nego ostvariti toliko dana godišnjeg odmora, a samo petina ispitanih uspije uzeti odmor svaka dva mjeseca.

Advertisements

Čak 44 posto ispitanih zaposlenika na godišnji odmor odlazi svakih šest mjeseci ili duže. Ipak, većina ih kaže da se nivo stresa smanjuje čim odu iz kancelarije, a više od polovice ispitanih reklo je kako se osjećaju “potpuno obnovljeni” nakon samo dan ili dva koje ne provode u kancelariji.

Ali, ima i onih kojima ni dvije sedmice odmora nisu dovoljne pa tako sedam posto kaže da se bolje osjećaju tek nakon sedam dana odmora, a četiri posto ih kaže kako se uopštee ne uspijevaju opustiti čak ni na godišnjem odmoru. Muškarci se lakše opuštaju od žena, kojima je potrebno znatno duže vremena, istaknuto je u studiji.

S gledišta poslodavca, zaposlenik koji nije bio na godišnjem odmoru postat će manje produktivan i skloniji greškama – istaknuo je Cary Cooper, profesor organizacijske psihologije i zdravlja na Univerzitetu Lancaster.

(AKTA)