Moguće je, moguće: Kako napisati dva seminarska u isto vrijeme

Bez straha i panike! Postoje trikovi da više obaveza odradiš u isto vrijeme.


Writing an essay
Ilustracija: Envato

Možda ste dosad već primijetili da život nije fer, posebno u studentskim danima. Zbog toga ti se može dogoditi da ćeš u istom danu polagati više ispita ili morati predati više seminara. Profesorima je to možda zabavno, ali studentima nije.

Ovo znači da ćeš često imati nekoliko obaveza kojima će rok predaje ili odgovaranja “pasti” na isti dan. Ovo će samo dodatno opteretiti tvoju najpouzdaniju tehniku zvanu ‘učim/pišem cijelu noć’. Jasno ti je da nećeš uspjeti, oslanjajući se samo na nju, piše mojfaks.dnevnik.hr.

Napravi raspored

Imaš dvije opcije: pisati jedan seminar pa drugi ili pisati oba paralelno. Za prvu opciju treba ti puno vremena, a druga ti omogućava da se pišući jednu temu odmoriš od druge koja će ti u jednom trenutku sigurno dosaditi.

Šta god odabereš – napravi plan. Isplaniraj realizaciju nekoliko sedmica unaprijed: kad ćeš pročitati materijale, kad ćeš napraviti sinopsise, a kad moraš biti gotov/a s prvim verzijama. Bitno je da svaki dan napraviš nešto – pročitaš barem jedno poglavlje ili natipkaš barem jednu stranicu.

Prikupi sve knjige i materijale koji ti trebaju – odmah

Čak i ako ćeš prvo pisati jedan, a onda drugi seminar – materijale prikupi što je prije moguće. Ne želiš se dovesti u situaciju da su sve knjge iz biblioteke koje ti trebaju posuđene, a i ideju ćeš lakše razraditi ako što prije počneš čitati materijale. Osim toga, prikupljanje literature težak je i naporan posao koji također treba odraditi pa ćeš se osjećati bolje i uspješnije kad dođeš do svega što ti je potrebno.

Reci zbogom odugovlačenju

Ok, svi odugovlačimo i čekamo 5 do 12, ali kad taj trenutak zaista dođe – nema više vremena za zezanciju. Aplikacije poput Forest pomažu ti da minimiziraš vrijeme koje provodiš u neproduktivnom skrolanju društvenim mrežama, uključi vibracije ili potpuno stišaj telefon i otkantaj cimera kad dođe brbljati o svojim sinoćnjim ljubavnim podvizima. Svi imamo slabe tačke – potrebno ih je prepoznati i onda se boriti s njima. Samo ćeš tako uspjeti.

Pauziraj

Pauze su dobre za tvoju kreativnost i motiviranost! Kad unaprijed isplaniraš predahe, nećeš se osjećati loše ako odlučiš malo odmoriti, a i lakše ćeš se izboriti s osjećajem nevoljkosti i potrebe da odugovlačiš.

Sredi bibliografiju i reference

Kad žuriš predati rad, citiranje, bibliografija i slične stvari vjerojatno ti nisu na vrhu liste prioriteta, a možda bi trebali biti. Važno je tačno navoditi reference jer inače tvoj rad može biti shvaćen kao pokušaj plagiranja. Sređivanje bibliografije oduzima dosta vremena stoga ili planiraj unaprijed ili si pomozi aplikacijama poput RefMe.

Strateški ubaci drijemanje u raspored

Možda nećeš imati vremena za beauty sleep večer prije roka, ali to ne znači da ne bi trebao/la malo ‘ubiti oko’ s vremena na vrijeme. Energizirajući drijemeži od po 10 ili 20 minuta osvježit će te, održati te budnim/nom i osigurati ti uspjeh. Nemoj spavati duže od 30 minuta jer ćeš se probuditi još umorniji/a nego što si bio/la kad si legao/a. Ako ti treba više sna, pokušaj s 90 minuta jer je to dovoljno vremena za puni ciklus spavanja.