Da li studenti iz drugih kantona mogu biti liječeni na KCUS-u tokom studiranja na UNSA?

Studenti vrlo često studiraju daleko od kuće. U toku studiranja mogu im se desiti zdravstveni problemi. Svaki studentski grad trebao bi imati studentsku kliniku ili barem ambulantu.

Studenticu porijeklom iz Zeničko-dobojskog kantona zanimalo je da li može tokom studija u Sarajevu koristiti usluge Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo.

Pitanje je postavila na Redditu.

 – Naime, studentica sam i nedavno mi se javio jedan zdravstveni problem te namjeravam otici u studentsku kliniku, međutim, ono što me zanima ako specijalista koji meni bude trebao ne bude u studentskoj, da li ja imam pravo ići na kcus s obzirom da imam ZDK osiguranje?

Odgovori su bili različiti, a navodno bi najbolji odgovor studentica mogla dobiti u Studentskoj klinici.

 – Otiđi na studentsku kliniku prvo, oni imaju mogućnost da obezbijede neke specijaliste (jaranu skoro zatrebao neuropsihijatar). Ako ti bude trebala neka usluga sa KCUS, to već spada u domen sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, za šta iskreno ne znam kako regulišu. Svakako, ako ti treba taj nivo zdravstvene usluge, onda je u pitanju neka ozbiljnija situacija za koju je svakako pametnije onda otići u KB Zenica, poručio je jedan od komentatora, a drugi je napisao:

 – Da. KCUS je kako ime kaže klinički centar kojeg su osnovali kantoni i po tome svaki kanton ima “pravo” na određeni broj kreveta.

 – Najbolje ti je da odeš u studentsku kliniku. Doktor/ica koji te dočeka tu će te najbolje uputiti gdje dalje. Mislim da u tom slučaju se daje uputnica za KCUS i onda ideš dalje na pregled tamo. Ja se iskreno nadam da nismo toliko paradoksalni da na Univerzitetskom kliničkom centru postoje posebne procedure za liječenje studenata sa drugih kantona. Želim ti da se što prije riješiš toga kakav god da je zdravstveni problem u pitanju. Sretno!, jasno je poručio jedan od komentatora.