Jedanaest faza suočavanja sa ispitnim rokom

Kreće još jedna sezona ludila, spremanja ispita, mrcvarenja skripti podvlačenjem dok se papir ne raspadne, zloupotrebe kafe i ostalih pomoćnih sredstava… Ne može vam niko pomoći, olakšati posao, riješiti vas te mizerije ali možemo vas bar malo oraspoložiti i podjeliti sa vama sve one mučne faze kroz koje zajedničkim snagama prolazimo.


1. Poricanje

Kao kada je slučaj sa svakom neprijatnom ili teškom situacijom, poricanje je majka svih faza suočavanja. Ma nisam u frci, imam još vremena, nije kao da ću opet pasti ispit, ma nema šanse da ja to ne mogu da naučim, kako su drugi uspjeli a neću ja, ma neeee ne kasnim sa pripremom ispita ti si nešto mnogo požurio sa učenjem, i šta ako krenem sad sa učenjem još je rano sve ću zaboraviti do ispita, prenosi studentskizivot.com.

2. Još više poricanja

Čekaj, ne gubim ja vrijeme na zezancije neke, sve je ovo bitno što moram da završim pre nego što počnem da učim…

3. Suočavanje sa istinom i izrada plana

Ooooo F..K gde mi je proletilo vrijeme, kad prije… Ne ne ne, nisam još spreman da počnem sa učenjem, ok, krećem sutra…NE krećem danas, krećem ODMAH… Treba mi plan, naravno plan, čekaj na Studentskom životu stalno pišu o nekim metodama učenja i spremanja ispita, tu ću naći plan… Ok ok sve stižem, evo ovde lijepo piše “napravite plan učenja”… Sad samo treba da se organizujem, da razradim sistem… Ama gdje mi je prošlo nedjelju dana?!!!!?

4. Realizacija plana

Vrijeme je da se ozbiljno bacim na posao. Ok, diši duboko i samo polako, stranica po stranica. Ali prije nego što počnem, naravno trebaju mi markeri, stikeri, papiri u boji… Pa kad već učim da to bude kako dolikuje.

5. Suočavanje sa istinom

Počeo sam da učim. Mrzim sebe, mrzim faks, mrzim cijeli svijet! Ko me je tjerao da ovo upišem. Ko će sve ovo da nauči?! Pa jesu li oni normalni?! Kako da ja sve ovo spremim za 3 nedjelje?! Znao sam, trebalo je da krenem da učim na vrijeme! Nema šanse da napravim ovakvu grešku ponovo. Koji će mi đavo svi ovi marker, ne znam više šta sam podvukao kojom bojom.

6. Grijanje stolice

Nekako ide, polako ali sigurno. Ne čujem više ništa sem zvuka olovke na papiru. Ovo je to, uspjeću! … Opet sam se ukomirao nad knjigom i lice mi je sve od markera umrljano.

7. Kriza koncentracije

Blokirao sam, blokirao sam, blokirao sam, blokirao sam, blokirao sam…

8. Upoređivanje sa kolegama

(Kako da ne, da da da spremio si taj ispit preko noći, ma daaaa ti si genije, čudo prirode – mislim se u sebi dok mi se kolega hvali kako je položio taj ispit na keca), “jeste jeste taj ispit je lak, ma da, ma ne, ni ja ne učim po cio dan, ma to je prosto”… “E izvini ne mogu danas, nešto sam u frci ovih dana”… Mislim se OSTAVI ME NA MIRU

9. Moram da iskuliram

Nakon ovog razgovora moram da iskuliram, da se smirim. Preforsirao sam se, pregoreću i ništa neću uraditi. Samo da vidim šta ima od serija čisto malo da odmorim mozak…

10. Panika

Ok, ako sad padnem ispit, mogu da ga prijavim odmah za sljedeći rok, biće to brzo, nije to ništa strašno pa nije mi ovo ni prvi ni poslednji ispit da padnem, ma da, neću sad da paničim, imam još ovaj vikend, možda i uspijem nešto da uradim, možda baš bude ono što sam učio, ma da, ne treba da PANIČIM!!!

11. Mirenje sa sudbinom

To je to, pa šta bude biće, šta da mu radim…

(STUDOMAT.ba)