Mislite da ste natprosječno inteligentni: Riješite ovu zagonetku i dokažite!

Na slici iznad, nacrtana su četiri čovjeka zakopana u pijesak do vrata. Ne mogu se pomjeriti te zbog toga mogu vidjeti samo ispred sebe. Između čovjeka A i B je postavljen zid kroz koji se ništa ne može vidjeti.


4 covjeka zagonetka

Na slici iznad, nacrtana su četiri čovjeka zakopana u pijesak do vrata. Ne mogu se pomjeriti te zbog toga mogu vidjeti samo ispred sebe. Između čovjeka A i B je postavljen zid kroz koji se ništa ne može vidjeti.

Svi oni znaju da imaju šešire, i to dva bijela i dva crna, ali ne znaju koji tačno imaju na glavi. Znaju i to gdje je ko smješten u pijesku.

Kako ne bi bili “upucani”, neko od njih mora “ubici” reći koji šešir nosi na glavi. Ako pogriješi, bit će “ubijen”. Nije im dozvoljeno razgovarati međusobno i imaju deset minuta da riješe zadatak.

PITANJE: Koji od četiri čovjeka će znati tačnu boju šešira i kako?

Još malo uputa: ne smiju razgovarati između sebe i stoje tako da osoba D vidi osobu B i C ispred sebe, a A je iza zida. Osoba C vidi osobu B ispred sebe i zna da je osoba A iza zida, a da je D iza njega.

Osoba B vidi samo zid, ali zna da je A iza zida, i da su C i D iza njega. Osoba A samo vidi zid i zna da su B, C i D sa druge strane.

Rješenje zagonetke – ako je sami ne možete riješiti, pročitajte u nastavku.