Mirza Rastoder za STUDOMAT.TV: “Nismo uspjeli da ostvarimo saradnju sa Univerzitetom u Sarajevu”

"Veliko je žaljenje što ne možemo ostvariti saradnju jer smo ostvarili saradnju s mnogim univerzitetima iz Bosne i Hercegovine."


mirza rastoder
Mirza Rastoder, Foto: STUDOMAT.TV

Nastao po uzoru na velike evropske gradove, Homework Hub u Sarajevu je vrata svog modernog prostora otvorio za sve učenike, studente i druge koji svoje obaveze žele riješiti u miru, ali istovremeno i upoznati kolege, razmijeniti mišljenja i ideje. Za STUDOMAT.TV by haloo govori Mirza Rastoder.

“Godinu smo započeli s obilježavanjem Međunarodnog dana obrazovanja”

– Prošla godina nam je u potpunosti obilježena naukom. Godinu smo započeli s obilježavanjem Međunarodnog dana obrazovanja. To je prva konferencija koju smo organizirali i koja je trajala dva dana. Sljedeća aktivnost koju smo organizirali je bila povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci gdje smo imali preko osamnaest naših najpoznatijih naučnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Zatim smo organizovali i Hackathon, takmičenje za studente inženjerstva i onih koji htjeli da se prijave u kodiranju, odnosno “hakiranju” rodne neravnopravnosti u našem društvu. Posljednji događaj koji smo organizovali je STEM takmičenje koje smo organizirali za osnovce, srednjoškolce i studente, kazao je za STUDOMAT.TV by haloo Mirza Rastoder, suosnivač i direktor Homework Huba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Omogućili smo psiho-terapijska savjetovanja

– Naša aktivnost koja traje jest Mental Health, gdje smo u saradnji sa Fondacijom “Krila nade” omogućili svim našim članovima i članicama dva puta sedmično psiho-terapijska savjetovanja, dodao je Rastoder.

Napravili smo jedan multifunkcionalni prostor

– Zajedno sa našim članovima i članicama kreiran je prostor u kojem se trenutno nalazimo. Napravili smo jedan multifunkcionalni prostor za sve buduće aktivnosti, konferencije, radionice, seminare, a ono što je karakteristično jeste da sve ovo što vidite i što je napravljeno je zajednički rad svih članova i članica, rekao je Rastoder.

hub event space
Zajednički rad svih članova i članica

Saradnja sa Univerzitetom u Sarajevu

– Žao mi je jer nismo uspjeli u prethodne tri godine da ostvarimo adekvatnu i efikasnu saradnju sa Univerziteta u Sarajevu, kao najstarijom visokoškolskom institucijom u Bosni i Hercegovini s najvećim brojem studenata i studentica, kazao je za STUDOMAT.TV by haloo Mirza Rastoder, suosnivač i direktor Homework Huba.

mirza rastoder 2
Rastoder: “Žao mi je jer nismo uspjeli u prethodne tri godine da ostvarimo adekvatnu i efikasnu saradnju sa Univerziteta u Sarajevu”

– Razloge možemo tražiti u svemu. Možda je to i odraz naše akademije, odnosno društva u kojem ne žele nove stvari, u kojem ne žele da mladi ljudi budu s njima, u kojem ne žele te promjene jer inače univerzitetski hubovi su desna ruka univerzitetima. Dakle, sve ono što univerziteti na neki način ne mogu da postignu, tu su univerzitetski hubovi koji to koji pružaju podršku. Veliko je žaljenje što ne možemo ostvariti saradnju jer smo ostvarili saradnju i s mnogim  univerzitetima iz Bosne i Hercegovine, kaže Mirza Rastoder.

Drugi dio intervjua gledajte u narednoj epizodi STUDOMAT.TV by haloo.