Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS uputio otvoreno pismo maturantima

U povodu završetka srednje škole ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, uputio je otvoreno pismo maturanticama i maturantima generacije 2013.


Maturanti 2013 prva gimnazija 3

U povodu završetka srednje škole ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, uputio je otvoreno pismo maturanticama i maturantima generacije 2013.

Maturanti 2013 prva gimnazija 3U svom pismu, Marjanović ih podsjeća da ne zaborave prijateljstva stečena za vrijeme školovanja, upozorava ih da budu pažljivi pri odabiru daljnjeg profesionalnog puta i poručuje im da uče na greškama starijih.

Pismo prenosimo u cjelosti s portala Klix.ba.

Generacijo 2013,

Testovi su završeni, ocjene su zaključene, kolege srednjoškolski profesori su vam se obratili u toj ulozi po zadnji put. Otvorila su vam se vrata nove etape vaših života – jednostavno rečeno vaše srednjoškolsko obrazovanje je završeno.

Ono što vam od srca želim jeste da prijateljstva i sretne uspomene koje ste stekli tokom Vašeg školovanja pažljivo i brižno njegujete u godinama koje dolaze. Vjerujte, uz znanje koje ste pronašli u školama, upravo te neraskidive veze koje ste uspostavili jedni s drugima su najznačajniji rezultati vaših aktivnosti u protekle tri ili četiri godine.

Želim vam mudrosti pri odabiru vašega profesionalnoga puta. Dozvolite mi kao “starome profesoru” da vam sugeriram da ne uđete olako u izbor studijskih programa, daljnjeg stručnog usavršavanja ili puteva zapošljavanja.

Upravo ova odluka, koja je vjerovatno jedna od prvih takve vrste, ali možda i ključnih od svih koje ćete donositi u budućnosti, obilježiti će godine života koje su pred vama. Znam, mladi ste, ljeto je na pragu, zaslužili ste odmor ali uz još malo strpljenja, napora i koncentracije siguran sam da će i vaš izbor biti dobar.

Vjerujem, nadam se da ćete biti, mudrija, pametnija i odlučnija generacija od one iz koje ja dolazim. Vi ste djevojke i momci čija ćemo imena pronalaziti na naučnim radovima objavljenim u najboljim naučnim časopisima, u koja ćemo sa divljenjem dozivati na sportskim takmičenjima i na dodjelama nekih novih Oscara i drugih priznanja.

Vi ste generacija koja će konačno napisati tekst za bosanskohercegovačku himnu.

Na kraju, pozivam vas i ohrabrujem, da se učite na našim greškama! Nemojte ih ponavljati! Ispravite sve ono što je uradila naša generacija, a za šta mislite da je bilo pogrešno, a sve ono što je po vašem mišljenju i sada dobro, poboljšajte za buduće naraštaje.

Nadam se da će vam ovih par riječi barem malo ublažiti “gorak okus” koji vam je “servirala” moja i sve prethodne generacije koji smo i ove, kao i prethodnih godina, propustili da vas dostojanstveno ispratimo “u budućnost”. S druge strane nadam se da ćemo biti dovoljno mudri pa da sa narednom generacijom maturanata 2014. godine ne ponovimo istu grešku. Molim vas da nas i vi podsjetite na to te 2014.!

Puno sreće djevojke i momci, puno sreće maturantice i maturanti.

Prof. dr. Damir Marjanović, predstavnik generacije 1993.

(Klix.ba)