Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS uputio otvoreno pismo maturantima

U povodu završetka srednje škole ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, uputio je otvoreno pismo maturanticama i maturantima generacije 2013.


U povodu završetka srednje škole ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, uputio je otvoreno pismo maturanticama i maturantima generacije 2013.

Advertisements

U svom pismu, Marjanović ih podsjeća da ne zaborave prijateljstva stečena za vrijeme školovanja, upozorava ih da budu pažljivi pri odabiru daljnjeg profesionalnog puta i poručuje im da uče na greškama starijih.

Advertisements

Pismo prenosimo u cjelosti s portala Klix.ba.

Generacijo 2013,

Testovi su završeni, ocjene su zaključene, kolege srednjoškolski profesori su vam se obratili u toj ulozi po zadnji put. Otvorila su vam se vrata nove etape vaših života – jednostavno rečeno vaše srednjoškolsko obrazovanje je završeno.

Ono što vam od srca želim jeste da prijateljstva i sretne uspomene koje ste stekli tokom Vašeg školovanja pažljivo i brižno njegujete u godinama koje dolaze. Vjerujte, uz znanje koje ste pronašli u školama, upravo te neraskidive veze koje ste uspostavili jedni s drugima su najznačajniji rezultati vaših aktivnosti u protekle tri ili četiri godine.

Želim vam mudrosti pri odabiru vašega profesionalnoga puta. Dozvolite mi kao “starome profesoru” da vam sugeriram da ne uđete olako u izbor studijskih programa, daljnjeg stručnog usavršavanja ili puteva zapošljavanja.

Upravo ova odluka, koja je vjerovatno jedna od prvih takve vrste, ali možda i ključnih od svih koje ćete donositi u budućnosti, obilježiti će godine života koje su pred vama. Znam, mladi ste, ljeto je na pragu, zaslužili ste odmor ali uz još malo strpljenja, napora i koncentracije siguran sam da će i vaš izbor biti dobar.

Vjerujem, nadam se da ćete biti, mudrija, pametnija i odlučnija generacija od one iz koje ja dolazim. Vi ste djevojke i momci čija ćemo imena pronalaziti na naučnim radovima objavljenim u najboljim naučnim časopisima, u koja ćemo sa divljenjem dozivati na sportskim takmičenjima i na dodjelama nekih novih Oscara i drugih priznanja.

Vi ste generacija koja će konačno napisati tekst za bosanskohercegovačku himnu.

Na kraju, pozivam vas i ohrabrujem, da se učite na našim greškama! Nemojte ih ponavljati! Ispravite sve ono što je uradila naša generacija, a za šta mislite da je bilo pogrešno, a sve ono što je po vašem mišljenju i sada dobro, poboljšajte za buduće naraštaje.

Nadam se da će vam ovih par riječi barem malo ublažiti “gorak okus” koji vam je “servirala” moja i sve prethodne generacije koji smo i ove, kao i prethodnih godina, propustili da vas dostojanstveno ispratimo “u budućnost”. S druge strane nadam se da ćemo biti dovoljno mudri pa da sa narednom generacijom maturanata 2014. godine ne ponovimo istu grešku. Molim vas da nas i vi podsjetite na to te 2014.!

Puno sreće djevojke i momci, puno sreće maturantice i maturanti.

Prof. dr. Damir Marjanović, predstavnik generacije 1993.

(Klix.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!