U posljednje vrijeme sve češće u medijima možemo čuti o „milenijalcima“, a mnogi ne znaju o čemu se zapravo radi. Milleniums ili milenijalci su, zapravo, generacije rođene između 1980. i 2000. godine, u vrijeme velikog tehnološkog napretka, te stoga posebne po mnogo čemu.

Oni su prva generacija koja je odrastala na kompjuterima. Njihova mišljenja oblikovana su modemskom vezom, informirani su i zainteresovani, a do svoje 30 žele postići konkretne uspjehe.

Karakteriše ih, prije svega, poznavanje po nekoliko stranih jezika, stremljenje ka edukaciji, pravdi, a u političkom aspektu uglavnom liberalni stavovi.

Milenijalci ili, kako ih još nazivaju, generacija y, su generacije koje ne prate raniji životni šablon, te vrlo često mijenjaju poslove u potrazi za onim što ih ispunjava. Izuzetno su zanimljiva i uporna radna snaga, ali poslodavci primjećuju slabe radne navike.

Većina poslodavaca smatra da su prezahtjevni, imaju visoka očekivanja te su lako ometeni. Problem fokusiranja dolazi iz digitalnog svijeta s kojim su srasli.

S druge strane, imaju veliki osjećaj sebe i generacija su koja mijenja stvari i utiče na svijet, te žele globalne promjene. Zbog toga će lakše migrirati zbog posla ili napretka u životu, imaju manji strah od nepoznatog, a konstrukcija današnjeg svijeta omogućava im tranzicije.

Milenijalci su ekološki osvješteni, ne vjeruju lako prodavačima ili kompanijama, preferiraju domaće proizvođače, puno više putuju, a biraju jeftinije prevoznike i nekonvencionalne oblike smještaja.

Ono što je, međutim, i najvažnije je da će milenijalci vjerovatno biti najobrazovanija generacija do sada, otvorena za promjene i sposobna dugoročno djelovati na okolinu.

(Stipendije.ba)