Milenijalci – generacija srasla s tehnologijom i najobrazovanija do sada

U posljednje vrijeme sve češće u medijima možemo čuti o „milenijalcima“, a mnogi ne znaju o čemu se zapravo radi. Milleniums ili milenijalci su, zapravo, generacije rođene između 1980. i 2000. godine, u vrijeme velikog tehnološkog napretka, te stoga posebne po mnogo čemu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Oni su prva generacija koja je odrastala na kompjuterima. Njihova mišljenja oblikovana su modemskom vezom, informirani su i zainteresovani, a do svoje 30 žele postići konkretne uspjehe.

Karakteriše ih, prije svega, poznavanje po nekoliko stranih jezika, stremljenje ka edukaciji, pravdi, a u političkom aspektu uglavnom liberalni stavovi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Milenijalci ili, kako ih još nazivaju, generacija y, su generacije koje ne prate raniji životni šablon, te vrlo često mijenjaju poslove u potrazi za onim što ih ispunjava. Izuzetno su zanimljiva i uporna radna snaga, ali poslodavci primjećuju slabe radne navike.

Većina poslodavaca smatra da su prezahtjevni, imaju visoka očekivanja te su lako ometeni. Problem fokusiranja dolazi iz digitalnog svijeta s kojim su srasli.

S druge strane, imaju veliki osjećaj sebe i generacija su koja mijenja stvari i utiče na svijet, te žele globalne promjene. Zbog toga će lakše migrirati zbog posla ili napretka u životu, imaju manji strah od nepoznatog, a konstrukcija današnjeg svijeta omogućava im tranzicije.

Milenijalci su ekološki osvješteni, ne vjeruju lako prodavačima ili kompanijama, preferiraju domaće proizvođače, puno više putuju, a biraju jeftinije prevoznike i nekonvencionalne oblike smještaja.

Ono što je, međutim, i najvažnije je da će milenijalci vjerovatno biti najobrazovanija generacija do sada, otvorena za promjene i sposobna dugoročno djelovati na okolinu.

(Stipendije.ba)