“MediCon 2015”: Kongres završen dodjelom priznanja za najuspješnija studentska izlaganja

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine "MediCon 2015", nakon tri dana rada, završen je dodjelom priznanja za najuspješnija studentska izlaganja.


MediCon 2015 Kongres završen dodjelom priznanja za najuspješnija studentska izlaganja

Veliki studentski naučno-stručni skup, kakav se na ovim prostorima nije održao u posljednje dvije decenije, na Medicinskom fakultetu u Tuzli okupio je 250 učesnika iz 18 zemalja, koji su slušali pet plenarnih predavača, osam studentskih sesija, učestvovali u četiri radionice, te bili dio bogatih pratećih sadržaja kroz koje su upoznali Tuzlu i dodatno se družili.

Advertisements

Na zatvaranju kongresa brojnim učesnicima se u ime domaćina obratio Emir Bećirović, predsjednik Organizacijskog odbora “MediCon 2015”, koji je prije svega pohvalio vrijedni organizacioni tim Udruženja „MEDICUS“, koji je uradio veliki posao.

Riječi hvale za relizaciju Kongresa „MediCon 2015“ nije krio ni prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

– Prisustvovao sam mnoštvu kongresa u BiH i inostranstvu i mogu tvrditi da ovaj koji su organizovali naši studenti, ni po čemu za njima ne zaostaje. Čestitao bih svima koji su dali doprinos u organizaciji uz iskrenu želju da ovo bude prvi u nizu studentskih ovakvih izvandrenih kongresa koji će se održavati u Tuzli, ali i drugim bh. gradovima, istakao je prof. dr. Elmir Čičkušić.

Organizacioni odbor Kongresa “MediCon 2015”, od 60 prezentiranih radova nagradio je najbolje. Prigodna priznanja su dobili Vanesa Vujičić za najbolju usmenu prezentaciju teme „Miksom lijevog atrija kao uzrok opstrukcije mitralne valvule“, zatim Martina Ilinić i Dino Belić za najbolju poster prezentaciju teme „Komormiditet kardiovaskularnih bolesti kod psihijatrijski pacijenata“, te Nudžejma Velagić koja je bila najbolja po ocjeni publike, a prezentirala je temu „Odnos anti ccp antitijela s kardiovaskularnim bolestima kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom“.

Advertisements

Pored radnog dijela kongresa, učenicima su priređene i tri zabave, te obilazak grada, a svi učesnici su dobili zbornik radova i certifikate.

Organizator kongresa je bilo Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „MEDICUS“. Pokrovitelji su Vlada Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, suorganizator Medicinski fakultet u Tuzli, a podršku projektu dali su Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Unija studenata Univerziteta u Tuzli, počasni partner kongresa Bosnalijek, zlatni sponzor studentski hotel Dorrah, srebreni sponzor Hemofarm, bronzani sponzor Bingo, te drugi prijatelji i partneri događaja, saopšteno je iz Organizacionog odbora “MediCon-a 2015”.

Više informacija o događaju se može naći na zvaničnoj web stranici.

(STUDOMAT.ba)