Maloljetničko nasilje: Prestanimo biti nijemi posmatrači

Centar za kulturu dijaloga je, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Novo Sarajevo, započeo implementaciju projekta „Zajedno protiv maloljetničkog nasilja“. Od oktobra, pa sve do kraja decembra, mladi sa područja Općine Novo Sarajevo će imati priliku participirati u aktivnostima sa ciljem rješavanja problema maloljetničkog nasilja.


violence 1539271582

Različite ankete koje su rađene u školama širom BiH pokazuju da djeca i mladi uglavnom znaju prepoznati vršnjačko nasilje, ali da ne znaju kako pravilno reagirati. Trebaju li reći nekome ukoliko su žrtva vršnjačkog nasilja? Trebaju li reći nekome ukoliko znaju da je njihov prijatelj žrtva nasilja? Šta da rade ukoliko vide tuču ispred škole? Šta trebaju uraditi ukoliko vide tuču vršnjaka bilo gdje drugo? Mogu li im pomoći roditelji? Ili profesori? Trebaju li obavijestiti direktora škole ukoliko su svjedoci nasilja? Kako sebe mogu zaštiti od nasilničkog ponašanja? Šta da rade ukoliko su oni nasilnici?… Ovo su samo neka pitanja na koja mladi traže odgovore, a na koja im vrlo često odrasli ne znaju odgovoriti.

Prije odgovora na bilo koje pitanje, važno je znati da nikada ne smijemo biti nijemi posmatrači nasilja: bilo kojeg nasilja, usmjerenog prema bilo kome, bilo kada, bilo gdje. Nije sramota reći nekome za nasilje. Niste „tužibaba“ ukoliko se nekom nastavniku požalite da ste žrtva nasilja. Niste „glupi“ ukoliko vjerujete da vam odrasli mogu pomoći. Odrasli vam moraju pomoći!

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Da bismo prestali živjeti u društvu koje okreće glavu od nasilja i nasilničko ponašanje opravdava „dječjom igrom“, „šalom“ ili „dijelom odrastanja“, moramo biti spremni da se suočimo sa nasilnicima. Moramo biti spremni da svjedočimo protiv onih koji čine nasilje i da im ukažemo na društveno neprihvatljivo ponašanje.

Nikako ne smijemo okretati glavu i zatvarati oči tješeći sami sebe da nasilje koje se događa nekome drugome ne treba da nas interesira jer se događa nekome drugome. Prestanimo biti nijemi posmatrači!

„Projekat je  podržan od strane Općine Novo Sarajevo“.

(STUDOMAT.ba)