Mahir Hadžić, dobitnik prestižne nagrade iz matematike: “Ponosan sam što sam Bosanac”

Hadžić je, sudeći po spisku dobitnika Adamsove nagrade, prvi matematičar s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovo visoko naučno priznanje.


Foto: Youtube
Foto: Youtube

Univerzitet u Cambridgeu proglasio je bh. matematičara Mahira Hadžića za dobitnika jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada za vrhunska dostignuća u matematičkim naukama.

Hadžić je nagradu “Adams” dobio za svoju oblast parcijalnih diferencijalnih jednačina. Za O kanal je objasnio o čemu se tačno radi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Najkraći opis mojih istraživačkih interesa su primjena teorijskih rigoroznih matematičkih metoda u rješavanju problema koji su motivisani fizikom. U zadnjih par godina, ja sam motivisan dosta problemima iz astrofizike. Tipičan primjer su, recimo, dinamika zvijezda ili galaksija, kako se ponašaju. Tipično pitanje koje je jednostavno objasniti bilo kome jeste da opišemo kolaps jedne zvijezde uslijed gravitacionih sila. To je vrlo jednostavno pitanje, ali ima komplikovane odgovore. Dio mog istraživačkog rada vezan je za takva pitanja. Jezik rigorozne matematike kojim možemo opisati takve fenomene je jezik tzv. parcijalnih diferencijalnih jednačina. To je moja uža oblast, pojasnio je Hadžić.

Nagrada “Adams” mu je veliko priznanje i motivacija. Ali, priznanje ne samo njemu već i široj zajednici matematičara koji rade u istoj oblasti.

– Ova oblast kojom se bavim bilježi konstantan trend rasta u posljednjoj deceniji u Velikoj Britaniji. Istraživački rad je prilično sveobuhvatna djelatnost koja podrazumijeva saradnike iz čitavog svijeta, seminare, konferencije koje su u principu međunarodnog karaktera. Biti Bosanac je dio te priče. Ponosan sam što sam Bosanac i što sam dio te istraživačke zajednice, poručio je.