Magistarske studije u Sloveniji – ključ do vašeg profesionalnog uspjeha

Već ste diplomirali ili ste na zaključnoj godini vašeg diplomskog studija i već razmišljate kako bi nadogradili svoje obrazovanje u jednoj od zemalja Evropske unije? Želite da se usavršite na području koje studirate i da postanete stručnjak u svojoj delatnosti, što će vam omogućiti siguran uspjeh i profesionalnu realizaciju?


SR HR 01

Ukoliko je vaš odgovor DA, u tekstu u nastavku pročitajte zašto je Slovenija u ovom trenutku pri izboru magistarskih studija najoptimalnije rješenje u regiji.

Advertisements

SR HR 02

Zašto da izaberete magistarske studije u Sloveniji?

Slovenski obrazovni sistem važi za jednog od najboljih ne samo u Evropi nego i u svijetu. Studijski programi se izvode na 5 univerziteta i 48 samostalnih visokoškolskih ustanova po Bolonjskom sistemu, a svaki od programa je akreditovan od strane Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju. Studijski programi imaju izvanredan kvalitet i zato slovenski fakulteti visoko kotiraju na međunarodnoj rang ljestvici najboljih univerziteta u svijetu.

Diploma dobivena u Sloveniji je priznata u EU, SAD, Australiji i u skoro svim ostalim državama svijeta.

Jedna od najvećih prednosti za državljane zemalja Zapadnog Balkana: Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija je da su na osnovi bilateralnih sporazuma sa Slovenijom za njih diplomske i magistarske studije na svim državnim fakultetima u potpunosti besplatni.

Tokom studija student dobiva boravišnu dozvolu, koja mu omogućava slobodno kretanje unutar šengenske zone, a Slovenija ima odličnu infrastrukturnu povezanost sa svim evropskim destinacijama i idealna je polazna točka za putovanja po Evropi. Osim toga, Slovenija studentima nudi brojne privilegije kao što su subvencija za prehranu, prevoz, popusti na raznim kursevima, ulaznice u muzeje i posjete kulturnih događaja, što smanjuje životne troškove studenata.

Za kandidate iz zemalja Zapadnog Balkana, koji ispunjavaju potrebne uslove, postoji i mogućnost dobivanja stipendije za magistarske studije na području prirodnih nauka, tehnike i medicine, konkurs za koju objavljuje državni fond za stipendiju Republike Slovenije.

Studenti koji završe magistarske studije na slovenskim fakultetima imaju veće šanse za idealno zaposlenje u svojoj zemlji, a isto tako i dobar plasman na svjetskom tržištu rada, ukoliko se odluče nastaviti dalje.

Uslovi za upis na magistarske studije u Sloveniji

Za upis na magistarske studije u Sloveniji je potrebno da ste u svojoj zemlji diplomirali sa najmanje 180 i najviše 240 ECTS poena.

Ukoliko još uvijek polažete zadnje ispite na vašim diplomskim studijama, i vi takođe možete da se prijavite na magistarske studije u Sloveniji. U tom slučaju morate da diplomirate najkasnije do kraja avgusta, jer studijska godina počinje od 1. oktobra.

Prijemnih ispita za upis na magistarske studije u Sloveniji nema, osim na umjetničkim fakultetima. Ukoliko želite da se upišete na magistarski program na području koje nije srodno s vašim diplomskim studijama, većina fakulteta će da zahtijeva da položite diferencijalne ispite prije početka studija.

Advertisements

Za upis na nekoliko magistarskih programa, koji se smatraju za poželjnije, je potrebno i da kandidat ima uspjeh viši od 8 na diplomskim studijama.

Starosne granice za upis na magistarske studije nema.

Najviše predavanja se provodi na slovenačkom jeziku, ali postoje i magistarski programi koji se provode na engleskom jeziku. I u oba slučaja fakulteti ne zahtijevaju certificirano znanje slovenačkog i engleskog jezika. Za magistarske programe na engleskom jeziku se od studenta očekuje da jezik zna na nivou B1 ili B2.

Magistarske studije u Sloveniji traju dve godine odnosno posle završenog studija se stiče 120 ECTS poena i naziv magistar.

Kako vam 2TM može pomoći kod upisa na magistarske studije u Sloveniji?

Prijavni rokovi za magistarske studije u Sloveniji su u toku i traju različito, zavisno od fakulteta. Zato nemojte da razmišljate predugo, sad je pravo vrijeme za podnošenje prijave.

U 2TM imamo dugogodišnja iskustva sa upisom stranih studenata i dobro izgrađene odnose sa visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.

Mi možemo da vam pomognemo kod izbora najprikladnijeg studijskog programa za vas, da napravimo kompletnu listu dokumenata koji su potrebni za upis, da u vaše ime vodimo celu upisnu proceduru. S vama smo i tokom dobijanja boravišne dozvole na osnovi studija.

Ukoliko želite siguran upis na magistarske studije u Sloveniji, kontaktirajte stručnjake u 2TM, koji će da vam pomognu da ostvarite vaše studijske želje i ambicije u Sloveniji. Vaše će biti samo da jednom dođete u Sloveniju, a to je prije početka studija!

Za detaljnije informacije u vezi upisa na magistarske studije u Sloveniji nam pišite na education@2tm.si

Investiraj u svoju budućnost, upiši magistarske studije u Sloveniji sa 2TM!

(STUDOMAT.ba)