UN: Migracije postale ključno pitanje mladih u svijetu

Ujedinjene nacije saopštile su nakon skupa o migraciji mladih da su migracije postale ključno pitanje u životu mladih ljudi, što pokazuju i najnoviji podaci da je skoro 35 miliona migranata u svijetu ispod 20 godina.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zamjenik direktora UNICEF Kristijan Salasar rekao je u New Yorku da podaci te agencije UN-a za pitanja djece i Komiteta UN-a za ekonomska i socijalna pitanja pokazuju da 62 posto mladih ljudi u svijetu živi u zemljama u razvoju, prenosi RSE.

– Bilo sami, bilo sa svojim porodicama, adolescenti i mladi u povećanom broju odlaze u druge zemlje u potrazi za poslom, obrazovanjem, prednostima na planu kulture ili boljim životnim standardom, rekao je Salasar na skupu u UN o migraciji mladih.

On je dodao da, međutim, “za mnoge mlade ljude migracija također predstavlja i izlaz iz nesigurnosti, diskriminacije ili zlostavljanja“.

(RSE)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X