Kućni ljubimci studentima pomažu prebroditi stres

Kućni ljubimci studentima pomažu prebroditi stres i usamljenost potvrdilo je nedavno istraživanje Sveučilišta Ohio. Ispitna razdoblja, odvojenost od porodice i prilagođavanje na novi grad ili dom posebno teško pada brucošima kojima bi uveliko moglo pomoći udomljavanje ili češći kontakt sa životinjama.


dog and 1555836763

Iako skučene sobe u studentskim domovima neće smetati ribicama, kornjačama ili hrčcima, najbolje društvo u stresnim situacijama pružit će pas ili mačka, prenosi srednja.hr.

Koga odabrati?

Ispitanici istraživanja provedenog na Sveučilištu Ohio naglasili su kako je kućni ljubimac za vrijeme studiranja pozitivno uticao na njihovo raspoloženje, a najviše na smanjenje osjećaja usamljenosti. Stresni ispitni periodi također će se lakše prebroditi uz četveronožnog prijatelja koji će poslužiti kao utjeha i društvo za vrijeme učenja.

Najviše koristi studenti dobivaju od mačaka i pasa jer se, za razliku od ostalih kućnih ljubimaca, najviše vežu za svoje udomitelje.

Takva opcija odgovarat će isključivo studentima koji žive u stanu, a mačka je svakako jednostavnija opcija od psa. Samostalna je i može sama ostati u stanu bez nadzora. Nuždu obavlja u kutiji s pijeskom i nije ju potrebno izvoditi vani. Za razliku od psa, manje je zaigrana i većinu dana provede spavajući. Ni pas nije neizvediva opcija ukoliko ne živite sami ili imate nekoga tko bi mogao uskočiti i pričuvati ga dok ste na predavanju.

Udomljavanje ili volontiranje

Udomljavanje je uvijek bolja opcija od kupovine, osim ako jako ne želite određenu pasminu životinje. Udruge za udomljavanje lutalica pune su mačaka i pasa koji čekaju novi dom, a kastraciju, sterilizaciju te čišćenje od nametnika obavljaju odmah pri pronalasku napuštene životinje pa je samim time, trošak za udomitelja nikakav.

Ukoliko niste sigurni jeste li spremni na takvu obvezu, udomiteljske udruge nude i opciju čuvanja životinja dok se za njih ne pronađe udomitelj. Na taj se način možete upoznati sa životinjom i pokušati je uklopiti u svoj fakultetski ritam. Ukoliko je kasnije poželite i sami udomiti, možete to napraviti u bilo kojem trenutku.

Studenti koji ne stanuju u vlastitom stanu dužni su stanodavca tražiti dopuštenje za boravak životinje u stanu. Čak i pri procesu udomljavanja, stanodavac mora potpisati suglasnost da životinja boravi u stanu.

Studenti smješteni u domovima nemaju mogućnost udomljavanja psa ili mačke pa, ukoliko se ne mogu zadovoljiti manjim akvarijskim ili kaveznim životinjama, imaju mogućnost volontiranja u nekom od skloništa za napuštene životinje.

Preko volonterskog centra ili bez ugovora, studenti mogu doći u azil prošetati i nahraniti životinje te se s njima podružiti. Iako ih ne mogu držati u stanu, volontirajući će provesti dovoljno vremena s psom ili mačkom koje će svakako pozitivno uticati na raspoloženje.

(STUDOMAT.ba)